Curator Camilla Remondina
O expoziţie realizată de IAGA Contemporary Art
23 noiembrie  – 9 decembrie 2023

Joi, 23 noiembrie 2023, la ora 18.00
IAGA Contemporary Art
Strada Cloşca n. 9-11, Cluj-Napoca, Romania
 

IAGA Contemporary Art este încântată să prezinte prima expoziţie personală semnată de către artistul Raul Balí (1998, Cluj-Napoca, Romania) în spaţiile Galeriei. Proiectul lui Raul Balí ne invită în lumea sa, o lume doar în aparență ușoară și frivolă, și ne oferă “balada sa de o melancolie minunat de grotescă”.

Prin aceste cuvinte, de fapt, artistul se descrie pe sine însuși; la el viața și arta se întrepătrund în mod indisolubil, generând un limbaj deosebit de intim care îl determină să se expună în primul rând ca persoană.

Tocmai prin expunerea propriei esențe, artistul evidențiază vulnerabilitatea corpului masculin; ceea ce este de obicei fragil, păzit, ascuns de privirile celorlalți este dezvăluit aici într-un mod erotic, dar fără a deveni vulgar. Este sugerat printr-un văl de mister, același “văl” cu care intervine asupra fotografiilor pentru a acoperi părțile intime sau pentru a transforma fotografiile alb-negru în culori vibrante.
Ceea ce este ascuns este ceea ce îl atrage și îl fascinează pe om: necunoașterea îl împinge pe om la o căutare continuă, iar artistul știe cum să nu lase această vrajă să se stingă, cum să își păstreze propriul corp pentru a menține vie această componentă enigmatică.

Artistul își etalează toată fragilitatea naturală, nu doar fizică, ci și mentală, celebrându-și corpul și sexualitatea fără a se teme sau a nega referințele la conotații mai feminine, întruchipându-le chiar pe cele două persoane: Gazelle, varianta lui de travestit, este cea care pozează cu îndrăzneală în fotografii.

Balí ne transportă în locuri bucolice, sau poate ale subconștientul său, dar în spatele acestei “armuri” de flori și buline vrea să transmită propriile urgențe expresive: “Vin dintr-o țară, România, în care a fi vulnerabil și a te simți confortabil cu propria sexualitate atrage după sine multă ură și lipsă de respect. Fotografia preia toate aceste sentimente negative și le transformă în ceva special și de neuitat. Deși lucrurile se schimbă în ultima vreme, cu pași mici, trebuie să fim mereu vigilenți. Prin lucrările mele vreau să arăt frumusețea care se ascunde în spatele vulnerabilității și sensibilității și că este în regulă să te simți așa. Te va face mai puternic în momentul în care vei începe să o accepți și îți va da puterea de care ai nevoie pentru a te simți fericit cu tine însuți și cu ceilalți”.

În cuvintele sale, se poate detecta o conștientizare profundă, artistul a învățat să se îmbrățișeze pe sine însuși în toate fațetele sale și păstrează o atitudine pozitivă în pofida dificultăților, identificând vulnerabilitatea ca fiind tocmai cheia schimbării. Balí celebrează frumusețea comunității LGBTQIA+, frumusețea care triumfă asupra tristeții, urii, fricii. Frumusețea dată de curaj, curajul celor care în fiecare zi se confruntă cu provocări cu ei înșiși pentru a reuși să se accepte și cu societatea care nu le apără, sau chiar nu le recunoaște drepturile, lăsând nepedepsită violența fizică și psihologică. Artistul invită la căutarea echilibrului care reglează și modelează viața prin recunoașterea rolului experiențelor, atât pozitive, cât și negative.

Pe lângă temele legate de urgențele comunității LGBTQIA+, seria de fotografii propusă reprezintă, de asemenea, erosul și frumusețea mai melancolice. Prin intermediul romantismului în componenta sa cea mai misterioasă și al referințelor evidente la sfera sexuală, artistul creează imagini fantasmagorice cu o atmosferă idilică și de basm, care imortalizează dorința și sentimentul de gol care apare după ce este îndeplinită, în timp ce punctul culminant al plăcerii este lăsat în seama imaginației. Senzații și sentimente efemere și contrastante, precum sunt și compozițiile și culorile folosite de artist pentru a interveni asupra hârtiei fotografice.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.