În data de vineri, 24 noiembrie 2023, va avea loc vernisajul Turbo Kebab. Momentul coincide cu prima acțiune în lumea artei, lansarea oficială, a grupului Brut. Acesta este alcătuit din artiștii Deniz Constantin, Sorin Ienulescu, Adrian Florin Pop și Andreias Welther. Întregul show se va  desfășura într-un spațiu generos, pe 4 niveluri, într-o clădire dedicată artei.

V-ați săturat ca la expoziție să vă simțiți ca la înmormântare? V-ați săturat ca arta pe care o consumați să fie insipidă, plictisitoare și anostă? V-ați săturat de senzația că ați văzut-o de o mie de ori înainte? V-ați săturat să vedeți vizitatori ca niște zombi uitați de Dumnezeu prin galerie, cărora nu le pasă deloc de artă, ducându-se direct către licoarea bahică nelipsită de la evenimente? V-ați săturat să căutați explicații peste explicații despre arta pe care o vedeți, numai ca să simțiți și dumneavoastră ceva, ca un om? V-ați săturat să cheltuiți o avere pe arta care nu va crește niciodată în valoare?

Acum GRUP BRUT (suntem ce-ai vrut!) îți dă TURBO KEBAB. TURBO KEBAB este tot ce ai nevoie pentru viața ta! Artiștii vor coborî din elicopter, chiar dacă unii dintre ei sunt supraponderali, ei încap în elicopter. Din sânii dansatoarei va țâșni lapte, va trebui să îți acoperi fața. Nu vei face diferența între un artist și un urs panda, plus alte surprize.
GRUP BRUT este despre voioșie neintermediata, despre artă că salvare pentru cine are nevoie de ea, despre emoție raw, borderline animalică, cât și despre un stil de a picta, păstrând sinceritatea că baza. Suntem copii în suflet. Suntem GRUP BRUT. Suntem ce-ai vrut. Suntem capitaliști dar vom merge prin penitenciare că să pictam cu deținuți, vom merge prin aziluri că să pictam cu oameni alături de care ar trebui să fim, de fapt, închiși. Dar deocamdată suntem liberi, și așa ești și tu! GRUP BRUT!

TURBO KEBAB este prima noastră manifestare publică! „Aflându-ne în prolegomenele unei dezbateri despre rolul pe care inteligența artificială îl joacă tot mai pregnant în ocuparea treptată a nomenclatorului meseriilor, cu o atenție sporită în ultimul an asupra industriilor așa numite creative”, expoziția TURBO KEBAB by GRUP BRUT reprezintă RĂSPUNSUL și propune, „după cum vom vedea, o practică programatică de tratare a mediului picturii, însă, spre deosebire de monotonul și precisul, boleean algoritm din 1 și 0 al AI-ului, operațiile parcurse în practică noastră artistică nu urmăresc o logică liniară și deterministă, ci implică principii mult mai apropiate organicului, precum incertitudinea, evoluția că o constrângere a mediului, reversibilitatea fenomenelor, a sistemelor de semne și acțiuni, entropia sau deflația pattern-urilor primare ale limbajului.”

De altfel, cu puțin timp înaintea expoziției, a sosit cu elicopterul personal artistul timișorean ADRIAN FLORIN POP, elicopter pe care stă inscripționat „motto-ul „everything you do, you own it” („tot ce faci, îți aparține”), deci ce faci, cum intervii în lumea obiectuală, nu ce observi pasiv sau reprezinți ar fi aici distincția bazală din practică artistului”, care încape lejer în elicopter, nefiind supraponderal.

La fel, cu un BMI în normele sănătății, se prezintă și ANDREIAS WELTHER care își protejează vederea de tot ce este corupt în realitate prin intermediul unor ochelari de soare care mediază între obiectiv și subiectiv, interioritate și exterioritate, structura și intersubiectivitate, motive pe care le regăsim și în opera să, în care descompunerea devine habitus, devaluarea acestei realități intermediare devine modus operandi.

Cu greu a încăput în elicopter artistul de peste 100 kg SORIN IENULESCU, care în opera sa practică „o geometrie subiectivă, care ”înglobează abstractionismul ca pe o nouă „necesitate”, aparent minimalist abstractă, dar pur reprezentațională în fapt”, povestind la bere „cum, copil fiind, „stătea adesea cu corpul întins și cu capul în jos, privind tavanul, ca mai apoi, pentru câteva secunde de amețeală, întreaga lume – cu care azi suntem atât de interconectați – să i se pară „ciudată”.”

Last but not least, fondatorul GRUP BRUT, DENIZ CONSTANTIN, este de-a binelea obez. Opera să este un mix între tot ceea ce îi place, un amalgam de emoții și posturi morale, adesea înecate în tragism și auto-ironie, în care își fac loc mașinile, animalele, viața la țară, mma-ul, un galerist cunoscut care n-a vrut să-l expună, capitalismul, relațiile de dominație, psihanaliza, sfârșitul lumii, etc. Deniz are o opinie despre orice, dar mai ales, el crede că GRUP BRUT este o mișcare esențială în tărâmul amorf al artei din România contemporană.

Veniți la TURBO KEBAB, asistați la cea mai puternică expoziție din ultimii 15 ani, și din următorii 15 ani. Suntem GRUP BRUT, suntem ce-ai vrut.

P.S.: citatele sunt din Horațiu Lipot (Ușurătatea de suportat a ființei, 08.06.2023), în ideea că se potrivesc perfect și că ne va cita și el pe noi, cât de curând.