SINAXAR LAIC

Radu Marinescu

Marți, 07 noiembrie 2023, ora 18:00, Galeria Rotenberg-Uzunov vă invită la Deschiderea Expoziției “SINAXAR LAIC”, semnată Radu Marinescu. 

Radu Marinescu s-a născut în București, la 28 septembrie 1968, a absolvit studiile “Ecole des Beaux-Art” din Paris și este certificat ca restaurator în pictura murală (frescă), vocație căreia și-a închinat peste 34 de ani de activitate artistică, marcată de aprecierea pentru maeștrii Ion Iancuț, Vladimir Zamfirescu și Sorin Ilfoveanu.

Și-a făcut ucenicia cu renumitul Cornel Boambeș și a colaborat cu profesorul restaurator Grigore Popescu, readucând la viață biserici și mănăstiri din România, la Râmeț și la Sitaru, apoi s-a stabilit în Franța, unde a lucrat cu alți artiști dăruiți.

Printre edificiile restaurate se numără catedralele din Poitiers, Quimper, Nevers, Limoges, castelele Oiron, Villeneuve Lambron, d’Armaillé și abațiile Pebrac, Fontevrault, bisericile St. Hilaire du Bois, ș.a.

După 2006 s-a mutat în Creuse-Aubusson, patria tapiseriei mondiale și a lucrat, în antrepriză proprie sau prin diverse colaborări, la restaurarea picturilor murale din bisericile St. Michel de Chavaigne, Remalard, St. Claude de Diray, Terre de Chaux, Cheissoux, Ecuillé, Monlet, Notre Dame de Laurette d’Alencon, Beaumont, Geloux, Mazangé, St. Eloy de Gy, Teatrele Espace 44 din Nantes și Le Lieu din Tours, Catedrala St. Flour, Templul Bakong din Angkor (Cambodgia), Castelul Rihac Xaintrie, Bruniquel, abațiile Belleperche și Chaise Dieu.

Talentatul artist plastic a expus la Paris, Le Mans, Laval, Tours, Les Rives, sau la Galeria Regală din Cazinoul Sinaia, iar inspirația pentru imaginarea SINAXARULUI LAIC l-a vizitat după conturarea celor 365 de sfinți pe bolta bisericii Saint Michel de Chavaigne.

Lucrările expoziției par pictate dintr-o singură tușă, cu un suflu artistic neîmblânzit, iar pulsiunea creativă a artistului își trage seva din tema déjà-vu-ului, îngemănată cu motivul visului, care a fascinat pictori ca Picasso, Gauguin și Flora Yukhnovich. Atmosfera și scenele anticipează senzația unui déjà-vu și ciclicitatea vieții, iar timpul devine fluid, imprimându-i privitorului un miraj cinematic. 

În enigmaticul sinaxar laic, spațiul și timpul sunt fluide, făcând imposibilă distingerea planului real, comemorativ sau imaginar. Motivul precognitiv al îndrăgostiților reprezintă una dintre puținele constante ale Providenței în expoziția inedită, ce reunește o viață trudită pe simezele iconografiei și siluetele fără chip ale “nesfinților”.

Expoziţia este organizată de Galeria Rotenberg-Uzunov, una dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din Bucureşti, putând fi vizitată în intervalul 07-14 noiembrie 2023, de luni-vineri, în intervalul orar 14:30 -19:30, și sâmbăta-duminică, între 14:30 și 19:00, pe str. Constantin Esarcu 1, București.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.