“SUPRAPUNERI II emisfera dreaptă: ceva care se răsucește o dată în aer, iar apoi dispare” – sau despre farmecul misterios al fotografiei experimentale

Galeria 2/3 vernisează o nouă expoziție în spațiul său din Strada Franceză nr 4 din București, joi 9 noiembrie, cu începere de la ora 18.

În spatele titlului enigmatic al expoziției – SUPRAPUNERI II emisfera dreaptă: ceva care se răsucește o dată în aer, iar apoi dispare – se află un proiect remarcabil de fotografie contemporană, inițiat în anul 2022 de Răzvan Neagoe și aflat acum la a două ediție.

Proiectul expozițional reunește un colectiv de 20 de artiști de formație și afinititati estetice diverse, din generații multiple și spații geografic-culturale diferite: Mircea Sorin Albutiu, Olimpiu Bandalac, Ștefan Dinu, Irina Dumitrașcu Magurean, Lucian Sandu Milea, Mircea Modreanu, Răzvan Neagoe, Claudia Retegan, Elena Andreea Teleagă, Mihai Zgondoiu & artiști invitați: Cătălin Burcea, Ioana Dumitrescu, Cristina Gărăbețeanu, Angela Fransisca (NED), Ferdows Faghir (NED), Mihai Răuță, Mick Santman (NED), Nicolae Romanițan, Andrei Șendrea.

Mecanismul de generare artistică a lucrărilor este simplu și imprevizibil: dubla expunere. Fiecare artist ‘trage’ o rolă întreagă de peliculă de film, fotografiind teme la alegere. Odată lucrat, filmul este apoi transmis unui alt artist, care la rândul său, trage pe același film un ciclu complet cu propriile sale cadre fotografice. Proiectul, derulat pe parcursul a trei luni, a îngăduit artiștilor să între în mai mult de un singur duo, câțiva dintre aceștia fiind parte în trei sau chiar patru astfel de duble-asocieri. Rolele de film au avut și ele un traseu cu o geometrie multi-articulată, circulând în diverse zone din România precum și în Turcia, Germania, Portugalia, Croația, Marea Britanie și fosta Yugoslavie.

Lucrararile artistice sfârșesc astfel prin a avea dublu-autor, și o resursă de expresie și reflecție aparte. Abstracte sau figurative în intenție sau accident, lucrările au fost împărțite în reprezentări de tip oglindă întunecată (de tip Claude), cu distorsionare a imaginii reale și reprezentări de tip oglindă cu memorie, care redă fidel-obiectiv realitatea.

Temele de intersecție vizuală pe care acest proiect experimental le propune privitorului provin din repertoriul clasic al fotografiei: portret, peisaj natural, arhitectură, interioare, loc urban, texturi. Lucrate, majoritar, în alb-negru și prezentate pe suport glicee și diapozitiv, cele 20 de lucrări compun un fond artistic de o surprinzătoare coerență poetică.

Proiectul coordonat de artistul vizual Răzvan Neagoe este însoțit de un text curatorial semnat de Horațiu Lipot, care conferă demersului un cadru teoretic solid și pătrunzător – binevenit în contextul încă de început al integrării fotografiei că formă cu drepturi depline a artei contemporane din România.

“Într-o lume automatizată de omipreznța programelor computerizate și IA, unde sunt trasate boleean punți continuue și atomizate de 1 și 0, prin simple valori dialectice ca adevărat-fals, dar care formează totuși o infinită varietate de noi elemente formale lumii exterioare, de mini multiversuri simulacre, formatul expozițional propune o căutare similar imaginativă, prin binare la fel de simple, ca: imagini repoduse instinctual vs. cele care nu lasă figurația să dispară din memoria colectivă – ca ceva care să răsucește o dată în aer, iar apoi dispare, ca teama de radiații pe care egiptologii o târăsc cu ei, în fiecare mormânt nou descoperit.” (Horațiu Lipot)

Lucrările proiectului “SUPRAPUNERI II … “vor fi expuse, în calupuri distincte, în trei spații din București: Galeria 2/3, Etaj/artist-run space și vitrina Carol53. 

SUPRAPUNERI II emisfera dreaptă: ceva care se răsucește o dată în aer, iar apoi dispare

2/3 Galeria | Strada Franceză nr 4

9 noiembrie – 5  decembrie 2023

mi-vi 16-20 & sb-du 12-16

Intrarea este liberă

parteneri

Propagarta  |  Grupaj  |  DoiJoi  |  Artmoves

despre galeria 2/3 2/3 Galeria a fost înființată la București, în iunie 2021, de Claudia Retegan, artist-vizual și antreprenoare culturală. Fără a exclude din perspectiva portofoliului său forme diverse de artă contemporană, galeria a debutat ca primul și singurul spațiu expozițional dedicat exclusiv fotografiei. Cele nouă expoziții de până acum au prezentat proiecte importante ale practicii artistice fotografice locale și internaționale  |  www.2p3galeria.ro