În 13 și 14 octombrie 2023, între orele 17.00 și 21.00, vă așteptăm la a șasea ediție a Bienalei europene de poezie, unul dintre evenimentele definitorii pentru Facultatea de Litere din Brașov.

Bienala de poezie propune la fiecare ediție un concept ales în raport cu contemporaneitatea cea mai stringentă pentru a reafirma relevanța poeziei ca artă a curajului de a explora, exprima (sau inventa?) realitatea înainte ca aceasta să se configureze în discursul public.

După experiența feminității (2013), afinitățile intergeneraționale (2015), imperativul nesupunerii (2017), sentimentul naturii sau „kosmophilia” (2019) și medierea existenței prin tehnologie (2021), ediția din acest an urmărește redefinirea și regândirea apartenențelor noastre individuale la grupuri sau comunități, invitând 16 poete și poeți care explorează în poezia lor această tensiune și definesc (parțial, provizoriu, polemic, politic, privat, anxios, vinovat, euforic etc.) comunitatea imaginată și imaginară a unui Noi/Us.

Poeții invitați anul acesta la Brașov sunt Răzvan Andrei (ROU), Ioan Coroamă (ROU), Andro Dadiani (GEO), Dumitru Fanfarov (MDA), Anastasia Gavrilovici (ROU), Andreu Gomila (ESP/CAT), Jeremy Allan Hawkins (FRA/USA), Cătălin Lazurca (ROU), Aušra Kaziliūnaitė (LTU),Dóra Mărcuțiu-Rácz (ROU), Mitoș Micleușanu (ROU), Vlad Moldovan (ROU), Radmila Petrović (SRB), Alke Stachler (DEU) și Moni Stănilă (ROU), unii dintre cei mai originali și relevanți poeți contemporani din România și Europa. 
Fiecare zi de lecturi se va încheia cu un performance: vineri, pe 13 octombrie, invitatul nostru este pianistul de jazz Robert Mitchell (GBR), iar pe 14 octombrie vor închide festivalul muzicienii Ana Dubyk – voce și Răzvan Cipcă – chitară (ROU). 

Evenimentul are ca finanțator principal Primăria Municipiului Brașov și va avea loc la Centrul Multicultural al Universității.Adrian Lăcătuș
Directorul Bienalei europene de poezie