11–15 octombrie | intrarea liberă

Festival artistic, cultural și politic transnațional, TRANSEUROPA prezintă un program bogat de spectacole, expoziții, adunări deschise, proiecții, dezbateri, workshop-uri și evenimente comunitare.
Organizată de European Alternatives sub motto-ul „Holding Spaces”, festivalul explorează problematica menținerii și revendicării spațiilor, fie că sunt fizice, virtuale sau simbolice.

Institutul Francez este partener al festivalului și sprijină două proiecte: spectacolul Forecasting al companiei Premier Stratagème și instalația video artISt: parcurs.ideal a regizoarei Roxane Borgna (compania Nageurs de Nuit).

Descoperiți programul festivalului aici.

11 octombrie, 20:00–21:00 | Casa Tranzit

Compania de teatru Premier Stratagème
Interpretat de Barbara Matijević
În limba engleză cu supratitrare în română și maghiară

Forecasting se bazează pe o colecție de videoclipuri YouTube filmate de amatori. Piesa studiază procesul de vizionare a videoclipurilor reducându-l la esența sa: un corp și un ecran.
Prin această experiență hibridă, Forecasting se transformă treptat într-o poveste a tuturor poveștilor, o prezentare pe scenă a vieților noastre online, o schiță poetică a influenței pe care instrumentele digitale o joacă în narațiunea Sinelui și în construcția colectivă a Imaginarului.
Co-autoarea și interpreta spectacolului, Barbara Matijević va susține și un masterclass cu titlul Intermedialitatea în artele spectacolului în 12 octombrie, ora 15, la Casa Tranzit.

13 octombrie, 19:00 | Casa Tranzit

Instalație video și platformă online

Dezvoltată de Asociația ColectivA Cluj împreună cu compania franceză Nageurs de Nuit, instalația video oferă o radiografie a pieței de muncă din domeniul artistic prin documentarea parcursului artistic a 9 tineri absolvenți ai Facultății de teatru din Iași la scurt timp după terminarea studiilor (2010) și 13 ani mai târziu.

13 octombrie, 11:00 | mediateca Institutului Francez

Anca Vasiliu, profesor universitar la Paris IV Sorbonne și cercetătoare la CNRS va susține la Institutul Francez o conferință în limba franceză cu titlul La main, le visible et la lumière. Personalitate de referință în domeniul filosofiei antice, doamna Vasiliu a primit în 2022 Marele Premiu pentru Filosofie al Academiei Franceze iar pe data de 12 octombrie 2023 va fi distinsă cu titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea Babeș-Bolyai.
Alături de dânsa, vor lua cuvântul în limba română o serie de reputați invitați din mediul academic din Cluj, București, Iași, Oradea și Timișoara.