Ceramica, ceaiul și muzica tradițională chineză au o lungă istorie împreună. Acestea trei, ARTE în sine, s-au reunit la București într-un spectacol surprinzător, original și în premieră, găzduit de galeria Grotto, miercuri 27 septembrie.

În spațiul relativ mic, amenajat ca o vitrină deschisă trecătorilor, a fost creat un loc special gândit, cu elemente minimaliste, în decorul căruia a avut loc mini-expoziția de ceramică a Sandrei Berghianu, ceremonia ceaiului prezentată de Weirong Li, fiind acompaniate de artista Liu Chengyin, care a interpretat muzică la GuQin, un vechi instrument cu coarde tragițional chinezesc.

Acele sunete păreau că vin dintr-o altă lume; atât ca depărtare în timp, (istrumentul GuQin fiind folosit încă din China antică, iar primul cântec interpretat fiind compus acum o mie de ani), cât și ca depărtare geografică. Artista a învățat să cânte la acest instrument în China, dar și în Franța, la Paris. În perioada imediat următoare, cât va mai sta la București, Liu Chengyin va mai ține câteva workshop-uri muzicale pentru cei interesați.

Weirong Li – maestra ceremoniei ceaiului din această reprezentație, locuiește la București de aproape un an și se ocupă de The Lenely Panda un spațiu din Strada Popa Tatu nr 23, în care organizează ceremonii de ceai, degustări și dă sfaturi pentru a alege diverse sortimente de ceaiuri cât și întreaga gamă de ustensile specifice: boluri, ceainice, gaiwan și alte accesorii.

Sandra Berghianu – ceramistă din București cu numeroase participări la expoziții în România și Europa, dar și cu repetate specializări în Japonia, s-a integrat perfect în acest proiect multidisciplinar. Ea a creat o serie de lucrări de ceramică special pentru această ocazie. Ceainice, gaiwan (bol cu capac), boluri și alte piese, toate miniaturale, tipice servirii ceaiului chinezesc, le-a modelat dintr-o gresie cu care a lucrat în premieră, apoi a urmat prima ardere, glazurarea și a doua ardere. Au rezultat aceste obiecte de artă ceramice, unicat, deosebite de ce a făcut până acum, dar având unele elemente definitorii stilului ei.

În acompaniamentul muzical de Liu Chengyin, ceremonia ceaiului a fost pusă în practică de Weirong Li, care a avut-o invitată pe Sandra Bergianu, aceasta având ocazia să deguste chiar din ceramica creată de ea însăși.

Spectatorii prezenți în număr mare au umplut mica străduță la lăsarea serii, urmărind cu o doză de uimire și curiozitate ce se auzea și ce se vedea în mica vitrină. Părea că e un teatru în stradă. Inedit a fost în acest context și că cele două artiste din China sunt mamă și fiică. (Muziciana Liu Chengyin fiind mama, Weirong Li fiica.)

Interviuri audio de Lucian Muntean

Puteți asculta aici înregistrarea audio a primei piese muzicale cântate la GuQin de Liu Chengyin:

Un interviu audio cu ceramista Sandra Berghianu;

Un interviu audio cu Weirong Li:

***

„Documentarele Artelor Focului” propun prezentarea unei selecții de artiști reprezentativi pentru artele focului din România, atât a moștenirii artistice a acestora, cât și a contextului care implică personalități sau situații cu relevanță specifică fenomenului cultural artistic contemporan.

„Documentarele Artelor Focului” prezintă artiști, mișcări artistice, fenomene estetice caracteristice dezvoltării artelor focului din România și importanța instituțiilor de învățământ artistic.

„Documentarele Artelor Focului” contribuie la cercetarea și arhivarea istoriilor recente ale acestor domenii artistice, dar și la promovarea și popularizarea acestora.

mai multe www.postmodernism.ro/centrul-de-resurse-pentru-artele-decorative/

***

EN ( textul evenimentului galeriei GROTTO)

A chinese tea ceremony infused with Guqin performance
A chinese tea ceremony by Weirong Li, The Lonely Panda, infused with a Guqin performance by Liu Chengyin.
@thelonelypanda23

Within the intimate confines of our gallery, we bring together the refined elegance of a traditional Chinese tea ceremony and the enchanting melodies of a guqin concert bringing together two ancient art forms to create a transcendent experience.
The gallery will be transformed into a ceremonial space, carefully curated to evoke a sense of tranquility and mindfulness. We propose a modern interpretation of a tea house focusing on the power of solace and introspection, all elements working together to create a meditative atmosphere.

Ceramic set design by Sandra Berghianu. She creates mostly wheel-thrown unique pieces in stoneware and porcelain clays guided by an aesthetic that draws inspiration from both traditional Asian influences. @sandraberghianu

Garments by Les Vacances D’Irina, a brand known for its use of honest materials and clean, timeless designs, that embodies simplicity and authenticity. @lesvacancesdirina

The setup is completed with a pair of lights from Intro Design. Crafted by Jaime Hayon for &Tradition, these lights add a playful twist to the traditional Asian lantern. @introdsgn

Join us at GROTTO, wednesday, 27th September from 7.00pm to celebrate the artistry of tea-making and the transformative power of the present moment.

Fotografii de Lucian Muntean

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.