Elena Scutaru

Entități multiple

invitat Marcel Scutaru

curator Adriana Oprea

coordonator Ioan Paul Colta

layout Călin Man

Muzeul de Artă Arad

11 august – 22 septembrie 2023

vernisaj vineri, 11 august, ora 18.00

Încheindu-și studiile de sculptură în 1995, Elena Scutaru participă ulterior la clasa artistului Gunter Damish la Academia de Arte din Viena și devine cunoscută pe parcursul anilor ‘90 grație unei loiale și originale cultivări a esteticilor care definesc instalaționismul, efemeritatea, accidentalul, precaritatea, tehnicile mixte, asamblajul sau hibriditatea. Dedicându-se materialelor uzuale și lipsite de somptuozitate, implicațiilor ecologice și spirituale, ”situațiilor” non-finite și contextelor provizorii, impermanente, Elena Scutaru este una din cele mai valoroase și talentate artiste românce ale momentului. Practica ei de inspirație sculpturală a generat mereu, și nu e de mirare, neînțelegere și perplexitate, în momente ale istoriei mediului sculpturii din România când accentele prioritare și politicile culturale mainstream făceau preferabile abordări mai ușor de certificat și încadrat pe linia tradițională a vizualității și a obișnuințelor artistice locale.

Expoziția Entități multiple pune în relație câteva eșantioane din familia de lucrări instalaționiste ale artistei, cu o altă latură, mai discretă dar la fel de consecventă și proteică, a activității sale, și anume ceea ce Elena Scutaru numește ”desenele” ei. Realizate fiind pe parcursul mai multor ani de-a lungul ultimei decade, aceste însemne, embleme, viniete simbolice sau, cum le spune artista, ”ideografii”, pun la lucru un proaspăt exercițiu al culorii, având în același timp o energie și o percutanță care reconfirmă importanța desenului ca ”forță” vizuală elementară, ca vector grafic esențial stând la baza mediilor vizuale în istoria tradițională a artei. Însă într-o atare expoziție nu ar fi vorba de încă un exemplu al proverbialului dialogul purtat de sculptori cu desenul, cât de o nouă localizare și confirmare a aceluiași spirit proaspăt, viu, ”cald”, ex-centric, pe care artista îl probează deja în felul în care manipulează tradiționalele formate și protocoale ale sculpturii tridimensionale făcând instalații și obiecte. În mod similar, aici ea produce ”forme”, ”caractere”, urme sau ”figuri” prin exploatarea, cu o anume intensitate, a codurilor mediilor grafice, bidimensionale.

Invitația adresată sculptorului Marcel Scutaru de a acompania scenografia expoziției se înscrie într-unul și același spirit liber, relaxat, deschis și necrispat în legătură cu mediile artistice și cu bunele practici expoziționale, care o recomandă îndeaproape pe artistă. Membru al aceleiași generații ’90, lucrând la clasa lui Michelangelo Pistoletto la Academia de Arte din Viena (1993-1994), Marcel Scutaru creează instalații de inspirație ecologică și politică și explorează mitologii personale. Insertul sculptorului în display punctează astfel oblic, la fel de ingenuu și neostentativ, încă un comentariu original la adresa hibridității, a amestecului de fragilitate și durată, rezistență și provizorat, permanență și efemeritate.