Proiectul cultural CASTEL VIU: artă și comunitate la Posmuș
Posmuș, comuna Șieu // Bistrița-Năsăud // Cluj-Napoca
21.07.2023

Școala de vară de la Posmuș
O săptămână efervescentă, cu intervenții multidisciplinare

În perioada 24-30 iulie, are loc Școala de vară Castel viu: artă și comunitate la Posmuș,  o săptămână intensă, de activități cultural-educative, organizate la Castelul Teleki, din Posmuș, în județul Bistrița Năsăud. Activitățile fac parte din proiectului cultural Castel viu: artă și comunitate la Posmuș, o intervenție multidisciplinară care își propune să aducă comunitatea locală mai aproape de Castelul Teleki, recent restaurat, aflat în proprietate publică, astfel încât acesta să devină parte integrantă a vieții comunităților rurale, unde este situat.

Toți localnicii din Posmuș, respectiv din comuna Șieu, alături de participanții la evenimente, cât și publicul larg, sunt așteptați să descopere magia castelului seara, când vor avea lor proiecții de filme (un film de animație, un documentar și o comedie). Filmele vor fi proiectate cu sprijinul Institutului Francez din România (Cluj-Napoca), respectiv al regizorului Dan Curean.

Joi este o seară specială – de la ora 20.30, toată lumea este așteptată la un eveniment cu muzică, dans și bucate locale, numit Noi din Posmuș, noi în Posmuș. Participanții se bucură de un moment artistic oferit de muzicianul satului, domnul Ban Kalman, împreuna cu Angel Urs & Călin Dumitrean. Sunt invitați și dansatorii Ansamblului Măgura Șieului. Surpriza evenimentului va fi degustarea prăjiturilor locale, preparate de gospodinele din Posmuș. 

O categorie aparte sunt activitățile dedicate exclusiv localnicilor: ateliere de teatru, film și dans pentru copiii și seniorii din Posmuș, care se vor desfășura dimineața, în fiecare zi a școlii de vară.  Atelierele de teatru și film sunt concepute pentru a le oferi copiilor din comunitatea Posmuș și Șieu o experiență versatilă, creativă și educativă prin intersecția dintre arte și joc. În timpul atelierului de film, copiii vor fi invitați să se joace cu imaginile fotografice și filmate și, cu ajutorul lor, să spună povești despre lumea care îi înconjoară. Atelierul de dans modern contribuie la dezvoltarea capacității de coordonare și relaționare. Atelierul pentru seniori este menit să creeze, împreună cu studenții implicați, o întoarcere în timp prin care vârstnicii satului vor explora istoriile locale, narându-și propria viață.

În ultima seară a săptămânii, pe 30 iulie, participanții și facilitatorii atelierelor vor prezenta publicului realizările lor, după cele 5 zile de activități, într-un eveniment deschis publicului.

În cadrul Școlii de vară vor avea loc prezentări și discuții cu profesioniști din domeniul culturii, educației, administrației publice și mediul de afaceri. Acestea sunt programate de la ora 15.00, în fiecare zi, începând cu ziua de marți.  Programul complet este disponibil pe site-ul organizatorului proiectului, Asociația Petrus Italuls Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean https://www.petrusitalus.com/castelviuposmus

Școala de vară de la Posmuș este un nucleu central al proiectului nostru și se subscrie încercării noastre de a apropia comunitatea din Posmuș de Castelul Teleki. Programul propus are în spate dorința de a activa practici colaborative de dezvoltare a locului prin punerea împreună a cetățenilor, a autorităților și a specialiștilor invitați, cu scopul de a genera un dialog social relevant pentru viitorul castelului. Desigur, ne-am dorit și să oferim un program de “voie bună” potrivit locului,  astfel încât toată lumea să se simtă binevenită la castel. Pe scurt, castelul să fie cu adevărat “viu”. 

Totodată, o miză importantă a Școlii de vară este componenta dedicată studenților Universității Babeș-Bolyai care vor lua parte la procesul de intervenție culturală, având ocazia să pună în practică conceptele teoretice prin metode interdisciplinare axate pe colaborarea dintre diferite secții și facultăți (Facultatea de Teatru și Film și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială). – a punctat Ivona Vîstraș, coordonatoarea proiectului.

Toate activitățile proiectului CASTEL VIU sunt gratuite și se desfășoară în spațiul muzeal, în parcul și împrejurimile castelului, precum și în alte locuri din sat.

Proiectul cultural CASTEL VIU se desfășoară în perioada martie 2023 – iunie 2024 , pune accentul pe triada cultură-educație-mediu și propune căutarea unui echilibru între dimensiunea turistică recent dobândită a monumentului istoric și nevoile culturale ale comunității locale. Metodologia de lucru a fost creată în cadrul proiectului de cercetare activă (action-research), Modele Alternative de Infrastructuri Culturale (MAIC) inițiat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, București și dezvoltat împreună cu Facultatea de Teatru și Film din Cluj.

Proiectul este organizat de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat strategic cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – administratorul castelului, cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Facultatea de Teatru și Film (Cluj-Napoca) și cu sprijinul Institutului Francez din România (Cluj-Napoca), al Primăriei Șieu și al Școlii Gimnaziale Șieu. 

Proiectul CASTEL VIU este finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), cu sprijinul Uniunii Europene – UrmătoareaGenerațieUE. Detalii despre PNRR pot fi găsite pe site-urile: https://mfe.gov.ro/pnrr/ și https://www.facebook.com/PNRROficial/.

Vă informăm că conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Finanțatorul proiectului nu este responsabil de conținutul și utilizarea rezultatelor proiectului, aceasta fiind în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.