Cea mai mare expoziţie muzeală de artă românească prezentată în America

„LOOKING ANEW AND BEYOND/ ARTĂ ROMÂNEASCĂ CONTEMPORANĂ DIN COLECȚIA TRUSTULUI ARTHUR TAUBMAN”

s-a deschis la Muzeul Taubman din Virginia

Sunt expuse lucrări de: Geta Brătescu, Adrian Ghenie, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Victor Man, Șerban Savu, Marius Bercea, Cornel Brudaşcu, Hortensia Mi Kafchin, Ciprian Mureşan, Radu Oreian, Cristi Pogăcean, Oana Farcaş, Mircea Suciu, Gabriela Vanga, Michele Bressan, Radu Cioca, Radu Comşa, Alexandra Croitoru, Robert Fekete, Mihai Iepure-Gorski, Gili Mocanu, Lia Perjovski, Victor Răcătău, Mona Vătămanu + Florin Tudor, Roman Tolici şi Sebastian Moldovan.

Cea mai mare expoziţie de artă românească contemporană prezentată într-un muzeu american în ultimele decenii s-a deschis în 16 iunie la Muzeul de Artă Taubman din Roanoke, în statul american Virginia, cu lucrări semnate de 28 dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști contemporani artiști români, cum ar fi Geta Brătescu, Adrian Ghenie, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Marius Bercea, Cornel Brudaşcu, Hortensia Mi Kafchin, Victor Man, Ciprian Mureşan, Radu Oreian, Cristi Pogăcean, Șerban Savu, Oana Farcaş, Mircea Suciu și Gabriela Vanga și mulți alții. Expoziția va rămâne deschisă până în17 septembrie 2023.

Intitulată LOOKING ANEW AND BEYOND/ ARTĂ ROMÂNEASCĂ CONTEMPORANĂ DIN COLECȚIA TRUSTULUI ARTHUR TAUBMAN”, colecţia este co-curatoriată de Nicholas F. Taubman, care a servit ca ambasador al SUA în România din 2005 până în 2008, și de soţia acestuia Eugenia L. Taubman, cunoscuţi pasionaţi de artă şi mari filantropi. Expoziţia a fost concepută împreună cu Jane Neal, în calitate de curator invitat, critic de artă de origine britanică și expertă în arta contemporană europeană. Toate lucrările expuse fac parte din colecția Arthur Taubman Trust.

Potrivit curatoarei Jean Neal, expoziţia „LOOKING ANEW AND BEYOND” îşi propune să atingă două obiective principale. Primul este de a prezenta publicului din Roanoke, dar și unei audienţe mai largi, lucrări aparţinând unora dintre cei mai interesanți, originali și apreciați artiști români ai momentului, a căror artă este relevantă şi influentă atât pe scena românească, dar şi pe plan internațional. Al doilea obiectiv urmărește să evidențieze activitatea depusă de Arthur Taubman Trust pentru susținerea și promovarea unor artiști români cu adevărat de talie internațională.

 Un eveniment distinct în cadrul ceremoniei de deschidere a expoziției, numit „Summer Celebration” (Sărbătoarea verii) și realizat în onoarea sponsorilor muzeului, i-a avut invitați pe doi importanți artiști români, Dan Perjovschi şi Radu Oreian, care au avut ocazia să vorbească despre artă, într-un dialog la care au mai participat curatoarea invitat Jane Neal şi Lara Taubman, fiica ambasadorului Taubman, fost istoric de artă contemporană, curator şi critic (ce a jucat un rol important în constituirea colecției).

Pe lângă lucrările prezentate în cadrul expoziției propriu-zise, Dan Perjovschi a mai realizat, special pentru evenimentul de deschidere, o intervenție pe faţada de sticlă a intrării muzeului, care, prin mesajele sale iconice, percutante, a îndemnat publicul o dată mai mult să intre și să admire lucrările artiștilor români.

Colecția „Arthur Taubman Trust”, cea mai semnificativă din America în ceea ce privește arta românească contemporană, reunește pictori, fotografi și sculptori, precum și artişti vizuali care lucrează într-un mod mai mult fluid, adaptându-și mijloacele artistice în funcție de fiecare idee ori proiect. Însă, în ciuda diverselor abordări, există numeroase subiecte și teme comune tuturor acestor artiști. Astfel, claritatea percepției, adesea inspirată de contextul distinct în care au trăit și au lucrat, expertiza deosebită în materie de istoria artei și familiaritatea cu tehnicile artistice tradiționale, înțelegerea schimbărilor ce se petrec la nivel politic și a evoluțiilor sociale, tendința de a chestiona ideologiile curente și noile utopii sunt preocupări pe care le împărtășesc cu toții.

Mulți dintre artiștii aflați în Colecția Taubman au participat la importante expoziții de grup sau au avut chiar expoziții personale la prestigioase instituții precum Muzeul de Artă Modernă din New York City, Muzeul de Artă Modernă San Francisco, Tate Modern, Centre Pompidou și în târguri internaționale de artă precum Bienala de la Veneția. Mai mult, o parte dintre artiști au obținut rezultate record la principalele licitații de artă contemporană, cum este Adrian Ghenie, a cărui lucrare „Pie Fight Interior 12” s-a vândut anul trecut cu nu mai puțin de 10 milioane de dolari.     

Din perspectivă globală, această expoziție include unii dintre cei mai importanți artiști care lucrează astăzi și documentează o colecție cu o semnificație istorică”, apreciază Neal.

Cindy Petersen, directorul executiv al Muzeului de Artă Taubman, a declarat că această expoziţie, pe lângă prezentarea unora dintre cei mai importanți artiști români contemporani, are o semnificație suplimentară, fiind o oportunitate de a dezvolta colaborarea cu familia Taubman, care s-a dovedit, de mulți ani, o mare susținătoare a artelor: „De ani buni, ei au lucrat dezinteresat pentru a promova valoarea muzeelor, artiștilor și artelor în Statele Unite și, în special, în statul Virginia. Suntem profund recunoscători pentru dăruirea și susținerea lor neclintită.

Expoziţia este gratuită și deschisă publicului larg. Mai multe informaţii despre expoziţie şi catalogul virtual găsiţi aici.

Material tradus de şi diseminat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:

Muzeul de Artă Taubman din Roanoke, Virginia, a fost proiectat de renumitul arhitect Randall Stout și acreditat de Alianța Americană a Muzeelor. Muzeul găzduiește o valoroasă colecție permanentă și oferă, prin rotație, expoziții temporare dedicate unor artişti cu o reputaţie mondială, națională sau legați de Statul Virginia. În semn de recunoaștere a angajamentului comunitar și a calității actului cultural, Institutul Serviciilor Muzeale și Biblioteconomice al S.U.A. a desemnat Muzeul Taubman drept finalist, în anul 2021, pentru Medalia Națională pe care o acordă instituțiilor excepționale în domeniu,  iar Asociația Muzeelor din Virginia i-a acordat Premiul pentru Inovație, în 2022. Muzeul de Artă Taubman este un susținător temeinic al principiilor accesibilității și incluziunii și oferă acces general gratuit.

Nicholas Taubman (n.1935) este un om de afaceri și filantrop american, care a crescut în Roanoke, Virginia, și a fost ambasador al S.U.A. în România în perioada 2005-2008. În anii petrecuți în România, a descoperit arta românească contemporană. Împreună cu soţia sa Jenny și fiica Lara – ex-istoric de artă contemporană, curator și critic de artă – au introdus numeroşi artiști emergenţi Trustului Arthur Taubman, care a achiziţionat lucrări pentru viitoare colecţie.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:


Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw