Rodica Toth Poiată : IPOSTAZE
Expoziție de pictură
Galeria Mariana Berinde. Cluj-Napoca, 15-25 iunie 2023
Față de restul muritorilor, artistul trăiește un adevăr incontestabil: el sau ea are șansa de a se izola de vacarmul înconjurător, de a evada într-o realitate proprie și de a concepe lumi posibile. Același personaj, artist sau artistă, mai cunoaște un privilegiu: acela de a împărtăși cu ceilalți, prin operă, sentimentele, visele, himerele trăite în singurătatea atelierului sau a locului de creație. Ne aflăm astăzi într-un astfel de moment când, după o perioadă de efervescență creativă, Doamna Rodica Toth Poiată vine în fața publicului pentru a-l surprinde cu o parte din sufletul ei.
Lucrările din această expoziție mă fac să constat tenacitatea artistei de a-și descoperi ipostaze și de a oferi soluții estetice redate cu sensibilitate și luciditate în tablourile sale. Așa cum semnalează însuși titlul acestei expoziții, actul creativ se face „sub stază” și punctează un moment unic din existența artistului, substanța fundamentală care se manifestă prin intermediul operei. Există, în fiecare dintre lucrările din această expoziție, o memorie a momentului imprimată în modelele vizuale, ideea unei călătorii la care artista își invită privitorii, pe un tărâm unde nu mai este vorba despre tablouri, ci despre realități individuale trăite sau visate.
Descoperim că linia directoare a operei Doamnei Rodica Toth Poiată este iubirea. Uneori singură, alteori înlănțuită într-o îmbrățișare sfâșietoare, femeia îmbracă imaginea simbolică de izvor al vieții, elementul magic în jurul căruia se construiește sensibilitatea umană. Acestă supremație feminină am regăsit-o în personajele feminine ale Tamarei de Lempika, cu deosebirea că, dacă la prima artistă personajele sunt conturate prin sculpturalitatea cubismului, la Doamna Rodica Toth Poiată acestea primesc o notă mai suavă, potrivită cu personalitatea artistei.
Personajele sunt investite cu un freamăt vital care trădează, pe de o parte, un soi de fragilitate dată de transparența cromatică, dar, pe de altă parte, o fermitate iscată de linia solidă a desenului. Desenul curat și corect este potențat de cromatica elegantă și senzuală, iar discursul plastic este construit temeinic, pe baza unui umanism asumat de-a lungul întregii cariere plastice a artistei.
Deducem din întreaga operă că artista este incapabilă să disimuleze, de aceea actul său este sincer și direct, tradus prin simboluri care se combină într-un limbaj estetic propriu. Imaginea se instaurează și transpune privitorul într-o stare de meditație. Ochiul curios scrutează sensul operei, iar mâna tânjește după atingerea epidermei umane.
Creațiile Doamnei Rodica Toth Poiată se propun ca niște conversații. Cu cine? Conversații, verbale, mentale sau gestuale, ale personajelor care le populează?… Conversații ale creatoarei cu personajele sale?… Conversații ale publicului cu cel care le privește?… Întrebări care ar putea primi tot atâtea răspunsuri câte sentimente pot isca în privitor.
Silvia Suciu
Cluj-Napoca, 14 iunie 2023

Recent Comments