Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează, în colaborare cu Filiala Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România și Universitatea de Vest Timișoara (UVT) organizează, în Spațiul Piccola Galleria, în perioada 12-23 mai 2023, expoziția LOT / Lumină, Opacitate și Transparență în pictura Danei Constantin, curator Ruxandra Demetrescu.
Vernisaj: 12 mai 2023, ora 17:00
Intrarea liberă:
Marți – vineri, 15:30-19:30
Sâmbătă și duminică, 10:00-12:30 și 15:30-19:30
Proiectul este inclus în programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.














LOT / Lumină, Opacitate și Transparență în pictura Danei Constantin
Mai 2023
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția
Piccola Galleria
Activitatea artistică a Danei Constantin poate fi descifrată sub semnul unei abile strategii de ,,reabilitare” a picturii între ,,faire” și ,,magie”, pentru a relua celebra sintagmă a lui Diderot. Încercând să analizez coordonatele fundamentale ale biografiei sale artistice, am descoperit un parcurs coerent, caracterizat de simplificare, aprofundare și esențializare. Dezordinea formelor naturale a fost treptat supusă unei operații de epurare și concentrare asupra mijloacelor fundamentale ale picturii: punctul, linia, culoarea (sau, mai exact, suprafața acoperită de culori).
Ce ne propune Dana Constantin în seriile sale vizuale? Răspunsul mi se pare evident: un exercițiu atent al ochiului, ce poate duce la acea ,,emisie a ochiului”, despre care scria Ștefan Augustin Doinaș: ,,mă uit cu foc și drumul/ ia dintr-o dată foc/ implor cu ochii scrumul/ se face drum la loc”. Pentru pictoriță, fundamentală pare a fi „redarea expresiei pure a spațiului pictural reprezentat prin monocromie, ce redescoperă certitudinile simetriei/asimetriei în opoziție cu devenirea imprevizibilă a petei”.
În ciclul LOT (lumină, opacitate, transparență), realizat în primăvara acestui an, Dana Constantin experimentează mijloacele expresive a picturii în ulei pe pânză, combinându-le cu efectele surprinzătoare ale colajului, aplicat cu rigoare pe suprafața tabloului. Activitatea sa artistică este dominată de reflecția abstractă între două elemente plastice privilegiate: Suprafața și Linia, care (pro)vin din observarea directă a ritmului oferit de structurile din natură. Dialogul cu formele naturale pare să fi ajuns la o fericită concluzie, exprimată printr-o profundă explorare a arhitecturii interne a formei: citită în cheie formalistă, aceasta reamintește conceptul de „configurare arhitectonică” formulat în 1893 de Adolf von Hildebrand, pentru care conţinutul unei opere de artă era alcătuit din formele spaţiale în care se dezvăluie natura, afirmând că „problemele formei, așa cum apar în configurarea arhitectonică a unei opere, nu derivă nemijlocit din natură, constituind probleme exclusiv artistice”. În cazul Danei Constantin, esențiale sunt, după propriile mărturii, „preocupările formale și arhitecturale urmărind puterea creatoare a naturii”. LOT este, în acest moment, sinteza tuturor preocupărilor formale ce au străjuit parcursul artistic al Danei Constantin, de la epurarea aluziilor vegetale la structuri cromatice dominate de linii severe, până la recuperarea unei dimensiuni organic-abstractizante.
Dana Constantin continuă să privească concentrat realitatea pe care o vede, pentru a identifica esența dincolo de aparență. Sau, pentru a-l cita pe poet: „o magică vedere/ emisie de ochi/ vremelnică ședere/ a marelui deochi” (Ștefan Augustin Doinaș).
Ruxandra Demetrescu
Ruxandra Demetrescu (n.1954) este istoric de artă, profesor de istoria și teoria artei la Departamen-tul de Studii Doctorale al Universității Naționale de Arte București, unde predă teoria artei, studii muzeale și artă românească modernă. A fost rector al Universității Naționale de Arte București (2006–2012) și primul director al ICR Berlin (1999–2003). Cercetarea sa este centrată pe istoria și teoria artei în spațiul de limbă germană (Konrad Fiedler, Alois Riegl, Aby Warburg, Walter Benjamin) și artă românească interbelică și modernă. A fost professor invitat la Universitatea Humboldt în toamna anului 2012. A coordonat proiecte și a curatoriat expoziții personale ale artiștilor români. A publicat numeroase texte în cataloage de expoziție ale artiștilor români contemporani.
Dana Constantin s-a născut la Târgu-Mureș, România, la data de 12 iulie 1962. În 1988, a obținut diploma de licență în Pictură la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Facultatea de Arte Plastice și Decorative din Cluj-Napoca. Este artist vizual/pictor și profesor la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, România. Are o activitate artistică intensă și a expus în numeroase galerii și muzee atât din țară, cât și din străinătate. În România: 17 expoziții personale, peste 38 de expoziții de grup, peste 50 de expoziții colective, peste 15 expoziții naționale și 8 bienale naționale. În străinătate: 3 expoziții personale, peste 27 de expoziții de grup, 5 expoziții de artă românească (sub auspiciile unor ministere sau fundații culturale) și 15 bienale internaționale.
Recent Comments