Gabriela Olosutean (licență, anul III, grafică) – Panopticon /Alexandra Ciorcilă (anul III, licență, pictură) – Intimitate simulată

Galeria Casa Matei găzduiește joi, 18 mai 2023 cu începere de la ora 19 vernisajul altor două expoziții din cadrul celei de a unsprezecea ediții a competiției “EXPO MARATON 2023”, proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Local. Un proiect de grafică realizat de Gabriela Olosutean, respectiv unul de pictură semnat de Alexandra Ciorcilă, vor fi prezente pe simezele galeriei, într-o confruntare deschisă, de asemenea, publicului, care este așteptat să voteze proiectul preferat.

Prin proiectul său – Panopticon, Gabriela Olosutean a ales să ofere un spațiu de reflecție, în care să omul să se simtă liber să privească înspre orice imagine. Astfel, rezultatul va fi mereu același, indiferent de punctul de început sau de terminus,  indiferent de ceea ce decide persoana să privească sau să ignore. Iar aceste alegeri vor vorbi despre omul în sine și despre propria sa experiență.

Cu ce rămânem când ne este smulsă intimitatea? Alexandra Ciorcilă își pune această întrebare ce se transformă în premisă de la care pleacă proiectul său intitulat Intimitate simulată. Prin lucrările sale tânăra artistă dezbate problema crizei locuințelor și a numărului în creștere al oamenilor fără adăpost. Nevoia de apartenență și de împământenire face parte din natura umană, habitatul domestic reprezintă nucleul vieții personale, spațiul in care ne regăsim și la care ne întoarcem. Lipsiți fiind de acest mediu, oamenii fără adăpost își construiesc pe trotuare spații restrânse care să le confere o urmă de intimitate. Ce se formează este o simulare a spațiului privat în văzul lumii. Proiectul pune în lumină aceste situații și își propune să pună în lumină această problemă existentă in societatea contemporană.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Parteneri: Centrul Cultural German Cluj, Institutul Francez Cluj-Napoca, Institutul Polonez din București, Galeria Quadro, Matca Art Space, White Cuib, Viewing Room, Asociația La Pătrat, Fundația Interart Triade Timișoara, Galeria Laborna București

Parteneri media: Modernism.ro