“Matrici si lirice II” este titlul expoziției lui Teodor Arghir. Vernisajul va avea loc pe 15 mai, la ora 18,30, la Galeria Căminul Artei – etaj. Expozitia va fi deschisă pâna pe 26 mai.

În matematici, o matrice (pluralul-matrici), este o aranjare rectangulară sau un tabel care conține numere, simboluri sau expresii, aranjate în rânduri și coloane – reprezentând un obiect matematic, sau o proprietate a acestui obiect.

DE CE MATRICI?

Pentru că lumea în care ne naștem, ne dezvoltăm, evoluăm și murim este o matrice.

Fiecare își are locul său, viața sa și pasiunile sale, personalitatea și creativitatea individuală. Individualul se compune cu ceea ce este în jurul fiecărei entități, creând conexiuni care fac viața să nu fie doar o cale simplă cu început și sfârșit, ci un univers amplu, în care legăturile sunt multiple și foarte complexe. Prin extensie, viața pamântească (la nivelul individului cât și la nivelul societății și al planetei ca organism) poate fi tradusă/transpusă prin intermediul matricei/matricilor, prin rectangularitatea sistemului de rânduri și coloane, prin sistemul cel mai simplu de linii drepte, al ordonatei și abscisei, definitoriu pentru existența noastră: TIMP și SPAȚIU. O țesătură fină, imperceptibilă, ca vălul Mayei în hinduism.

Început cu mult timp în urmă și departe de a fi catalogat ca un capitol /perioadă încheiat(ă), proiectul este încă foarte activ, continuu. Dezvoltându-se pe conceptul matricii se poate urmări o infinită paletă de suprapuneri de tip tramă, un univers bidimensional, care conține tridimensionalul și chiar mai mult decât “fizicul” – psihologicul, lumile onirice, etc…

Limbajul matricilor ia ființă ca un slalom printre jaloane de construcții abstracte, de orizontale și verticale, simboluri și semne, garduri și edificii avariate, șandramale esoterice și geometrii himerice – toate alcătuind MATRICEA nevăzut/văzută. Prin trasarea traiectelor bidimensionale rectangulare se expirmă direct stările psiho-afective personale, a sentimentelor intime. O circulație cu dublu sens „din” și „în” Matrice; fragmentare a lumilor lăuntrice verticale cu lumile exterioare orizontale pe axele timpului și spațiului .

Proiect amplu din punct de vedere al sursei de inspirație și al materialului informativ, al posibilităților tehnice de reprezentare, precum și flexibilitatea modalităților de abordare a limbajului artistic, “Matrici și Lirice” se prezintă în forma de față ca o deschidere de drum, fiind o primă (mică) parte din lumea infinită a matricilor ce se lasă a fi descoperite sub formă artistică.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.