SEISMOGRAF’77
Instalație expoziționala produsă și prezentată de Muzeul Ororilor Comunismului în România
în parteneriat cu Biblioteca Națională a României
Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) alături de Biblioteca Națională a României, aduc în atenția publicului, la București, pe Bd. Unirii nr. 22, instalația itinerantă SEISMOGRAF’77.
“Pe el îl chema Gheorghe Ursu. Noi îi spuneam Babu. Când îl vedeai părea un om obișnuit dar el era cu totul excepțional (…) A ucide un astfel de om echivalează cu a-l omorî pe Regele Fluturilor. Se cuvine ca întreaga cultură românească să se ridice astăzi în picioare și să salute memoria lui”.
Desfășurată ca un repertoriu de portrete și povești ale oamenilor– atât cei care au dus un război personal cu regimul comunist, dar și cei protejați de dictatură, expoziția este creată cu scopul de a identifica replicile revoltei sociale înainte de marele cutremur al tranziției din decembrie 1989. Itinerariul propus călăuzește vizitatorul prin traumă, reprimare, adaptare și rezistență socială. Se ascultă în premieră vocea inginerului Gheorghe Ursu, dizidentul care a intrat în vizorul Securității după ce a atras atenția că, la doar patru luni după marele cutremur, Nicolae Ceaușescu a dat ordin să se oprească toate consolidările clădirilor afectate de seism.
Expoziția „SEISMOGRAF77” va putea fi vizitată de luni până vineri, orele 8:00 – 20:00, și sâmbătă, orele 9:00 – 16:00, la Biblioteca Națională a României. Pentru cei interesați, vă puteți programa la un tur ghidat, cu rezervare în prealabil la +40 752 756 296.
Recent Comments