Ilie Bogdesco, născut la 20 aprilie 1923 în satul Botușeni, r-nul Râbnița, a absolvit Școala pedagogică de arte din or. Veatka și Institutul de pictură, sculptură și arhitectură I. Repin din Sankt-Petersburg.

Din 1953 activează în Chișinău; deține funcția de secretar al conducerii Uniunii Artiștilor Plastici din URSS și președinte al conducerii UAP din Republica Moldova.
Activează ca profesor la Liceul de Arte Plastice I. Vieru, Chișinău; Institutul de Stat al Artelor din Chișinău și la Academia de Arte din Sankt-Petersburg.

În anul 1975 este ales în calitate de membru-corespondent al Academiei de Arte din URSS;
Începând cu anul 1941 participă la expoziții în țară și în străinătate, iar în perioada anilor 1955-1998 organizează numeroase expoziții personale în Moldova, Țările Baltice, Ucraina, Bulgaria, Franța, Rusia etc.

Pentru activitatea sa artistul a fost menționat cu premii și distincții, printre care: Artist Plastic al Poporului din URSS (1963); Laureat al Premiului de Stat din RSSM pentru seria de linogravuri color Patria mea, desenul Ostașul și ilustrații la Punguța cu doi bani de I. Creangă (1966); Marea medalie de aur a Academiei de Arte din URSS pentru pictura monumentală din interiorul casei de cultură din s. Chițcani (1969); Medalia de aur la expoziția internațională din Leipzig, Germania pentru ilustrațiile la romanul lui F. Dostoievski Crimă și pedeapsă (1971); Diplomă de grad superior Ivan Fiodorov la concursul pentru ilustrarea cărții lui J. Swift Călătoriile lui Gulliver (1981); Titlul de caligraf și instituirea garniturii de litere Bogdesco în rezultatul concursului Academiei de Arte din Sankt-Petersburg Arta caligrafiei (2002); Medalia Gloria muncii; Ordinul Republicii ș.a.
Ilie Bogdesco a decedat la 30 martie 2010, la Sankt-Petersburg.

Vă așteptăm cu drag miercuri, 3 mai la vernisajul expoziției, ora 16.00