“2 Descrieri”, expoziție de pictură a artistelor Cornelia Gherlan și Marta Deleanu, la Galeria de Artă Brăila

La Galeria de Artă Brăila a CJCPCT , se va deschide expoziția “2 Descrieri” a artistelor Cornelia Gherlan și Marta Deleanu. Vernisajul din data de 22 aprilie, ora 12, 30 va alătura două viziuni distincte, dar unite printr-o sensibilitate legată de reevaluarea energiilor pozitive și a solarității interioare a omului. Cuvântul de deschidere al lui Gheorghe Mosorescu și al lui Hugo Mărăcineanu va amplifica mesajul imaginilor în care libertatea de exprimare identifică două entități artistice așezate fiecare în conținutul vizual al unor particularități plastice.
Transparențele pietrelor prețioase cu metamorfozele lor geologice par a fi regăsite în pictura Martei Deleanu, care dincolo de factura ei abstractă, puternic contrastantă într-o cromatică redând delicate transparențe, alăturate de o substanță acccentuată de consistență a picmenților, evocă dimensiunea simțurilor lăuntrice ale ființei în raport cu o realitate lăsată într-o nișă laterală. Sensibilitatea pentru tonalități cu un grad ridicat de impact asupra privirii o face remarcată pe artista care caută mereu expresivități variate de a-și afirma dragostea pentru culoare și pentru compoziție. În structurarea imaginilor, geometrii și pete de culoare creează spații care fac din ochiul nostru un instrument iscoditor al luminii în adâncimile lucrărilor sau în registrele din planul apropiat, care vibrează în urma pensulațiilor rezultate dintr-o gestică aparent liberă, dar evident susținută de principii compoziționale. Tonalitățile de albastru omniprezente, refac traseele energetice ale lumii interioare a artistei, găsindu-și reflexul în universal exterior, printr-o simbioză implicând emoții, trăiri directe, bucuria de a se identifica într-o ființă solară și benefică.
Materia în mișcare, învolburările lăuntrice și o anumită zbatere în ceea ce privește desăvârșirea câmpului vizual, descoperim la Cornelia Gherlan, în a cărei pictură materia vibrează în urma pensulațiilor ritmate, creând o dinamică ce transformă parcursul abstract al imaginilor într-un reflex al datelor realității, trecute prin filtrul cromatic și emoțional, care le dizolvă în interogații despre sine și în amprente de viziune plastică. Anumite trasee de culoare sunt posesoarele unor grafisme ce completează planurile creând structuri variate, alternanțe de expresii picturale, spații care se exaltă reciproc și contraste de închis și deschis, redând tensiuni existențiale și victorii ale eului asupra amănuntele disonante ale existenței. Privirea se concentrează în centrul imaginii, așezarea substanței cromatice uneori pe diagonală, nu împiedică o vizualizare și o înțelegere deplină a stăpânirii luminii. Omniprezentă, aceasta reușește să evidențieze intensitățile și zonele relaxate care pun în valoare capacitatea artistei de a stăpâni spațiul și de a crea stări de recunoaștere a diferitelor sentimente umane pe care pictura Corneliei Gherlan le redefinește, într-o manieră personală și provocatoare.
“2 Descrieri”, o expoziție la care vă asteptăm să descoperiți viziuni și lumi interioare, prin intermediul picturii.
Ana Amelia Dincă