Vineri, 7 aprilie 2023, ora 13, Muzeul Național al Bucovinei vernisează expoziția de pictură „Auzului meu vei da bucurie“ a maestrului Horea Paștina.

Expoziția va fi deschisă în perioada 7 aprilie – 4 iunie 2023 și face parte din programul „Paștele în Bucovina.”

Evenimentul are loc în Galeria cu Bolți a Muzeului de Istorie din Suceava și cu această ocazie, criticul de artă Oliv Mircea va susține a conferință despre semnificațiile și implicațiile operei pictorului Horea Paștina. Vernisajul va beneficia de prezența autorului expoziției.

În albumul-catalog ce va fi lansat cu ocazia vernisajului, Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei spune: „Într-o expoziție cu simbolistică profund creștină, Horea Paștina pictează LUMINA; uneori lumina lasă loc unor energii create care permit să se întrezărească întruparea unor forme geometrice sacre ce cuprind sau compun spații cu rol ritual… Toate cele ce se lasă văzute au o simetrie ce tinde spre perfecțiune, păstrând privitorul în lumea misterului.”

Gândită în rezonanță cu evenimentele liturgice asociate sărbătorii Învierii Domnului, expoziția împlinește delicat discursul asumat de pictorul Horea Paștina.

Despre acesta, criticul Oliv Mircea scrie în catalogul-album al evenimentului: „… în această etalare de lucrări pe care o face acum în expozițiile sale din ultimii ani, Horea Paștina ne vorbește despre o lumină esențială, o lumină care … indică drumul spre centru. … Dacă acceptăm că discursul său este monologic și totodată provocator dialogic, atunci acceptăm și că pictorul este în aceeași măsură și teolog și mistic și că oferă mult mai mult decât mintea și sufletul privitorului poate primi.”