În seara de 31 martie, de la ora 19:30, scenograful Marian Văsii. Nairam, va vernisa cea mai recentă serie de lucrări de pictură, cuprinse într-o colecție numită “Refugiu în distopie”.

Gazda, Echoes.Haus (str.Dianei 10) este prin excelență un spațiu cultural deschis artei și artiștilor contemporani. linktr.ee/echoes.haus

Vernisajul nu este unul comun ci performativ.

Seara va fi deschisă de Dj With No Name care va îmbrăca tablourile cu ritmuri alese, muzică moleculară si o tendință cinematografică de abordare a sunetelor.

Actul artistic va fi urmat de un concert live cu trăsături galactice, încununat de trei voci vibrante: Anadi, Cristina Pleșa și Daria Oprea.
Cele trei muze vor fi acompaniate de Dj A.Moruz și Dan Banică.
Astfel, tablourile vor căpăta spațiu muzical, vibrație și voci pentru ca experiența vernisajului să fie una 360.

După concert, talentatul DJ Serban Blebea (Sherby), ne va invita dincolo de stratosferă într-un hype de mixaje tonice.
————————-
Prezenta colecție marchează posibilități la limită.

Astfel, colecția – Refugiu în distopie, devine un purgatoriu al unei realități posibile, un “Cântec Mut” (Tudor Arghezi) și/ sau o Cutie a Pandorei .
Într-o arie simbolistă cu note moderniste, colecția Refugiu în distopie, împletește valori academice cu sete anarhistă într-un limbaj contemporan din care rezultă o estetică distopică.

Fiecare tablou are un apendice, asemenea nouă – pot exista atât împreună cât și separat.
Totodată, decorativul, colajul, instalația sunt instrumentele cu care aleg să-mi compun și să-mi recompun întregul demers artistic din pozitia de artist vizual-scenograf.

Lucrările nu sunt construite pe filieră academică în așa fel încât să le putem cataloga drept o serie de diptice (lucrare formată din două bucăți).
Ceea ce vedem, este o singură lucrare/tablou formată din două unități care deși sunt estetic apropiate nu fac același corp ci terțe posibilități care se dovedesc distopice.

Tot acest puzzle agreat de ochiul privitorului face nota unei distopii acceptate, ceea ce ridică alte semne de întrebare vis-à-vis de moravurile în care trăim.
——————
Scenograf Marian Văsii. Nairam. O carieră artistică dispusă pe două decenii.
Marchează peste 10 ani ca scenograf în teatrul românesc independent și de stat. Artist vizual activ în expoziții de aproape 20 ani. Semnează scenografia muzeului multi-media “Schighișoara Tales” din Sighișoara.
——————
Artă? Pentru că asta am dorit dinainte de mine, pentru datul din veacuri, pentru scriitură, pentru educație, pentru empatie, pentru că suntem aici și trăim ori supraviețuim (încă), pentru catharsis, din dragoste pură, nebunie, credință și căință !
——————
Studii

Facultatea de Arte Decorative și Design/ secția Scenografie în cadrul Universității de Artă București – profesor coordonator Scenograf Roxana Ionescu
Secția Arhitectură – Design a liceulul de Artă „Hariclea Darclee” Brăila – profesor coordonator Aurel Manole.
Curs grafică și Pictură, mentor Hugo Mărăcineanu, în cadrul cenaclului COLOANA H
Școala de Artă „Vespasian Lungu” Brăila, secția grafică, profesor coordonator – Constantin Boer Dondoș
——————
Free Entrence/ Donație recomandată pentru performeri.