Marți, 28 februarie, vernisăm expoziția de grup a șase artiști exponenți ai Școlii de la Cluj, care în urma unei rezidențe de artă în Județul Bihor, aduc în atenție motive tradiționale din zonă transpuse într-o viziune actuală. În operele create, Anca Bodea, Arthur Hengeli, Călin Dumitrașcu, Ioana Olăhuț, Robert Andacs și Taisia Corbuț îmbină sub același concept expozițional o lume arhaică inspirată de tradiții etnografice cu una modernă, în căutările lor legate de formă sau culoare. Vă așteptăm la vernisaj să vă bucurați de energiile unei expoziții colective ce ilustrează frumosul firesc al vieții simple!
“O tabără de creație. M-am întrebat adesea ce mai înseamnă o tabără de creație, pentru mine și pentru colegii mei de breaslă? Cum ne mai raportăm la plein-air și la intenția de a surprinde lucrurile în lumina oportună, la șevaletul, pânzele și pensulele năclăite cărate prin văi și peste dealuri? Când mergi într-o tabără de creație îți părăsești temele, schițele și modurile de a face lucrurile în atelier, abandonezi confortul previzibil și eficient al muncii planificate, etapizate. Pornești într-o călătorie de aprehensiune și apropriere a unui nou teritoriu, parcurgi cu privirea alertă a unui copoi de vânătoare spațiile naturale, alcătuirile arhitecturale, oamenii locului și cutumele de relaționare, obiectele create, aranjate, uitate… Înarmat doar cu filtrele personale prin intermediul cărora percepi realitatea și cu grila de lectură pe care o aplici lumii, o plasă pescărească cu ochiuri foarte mici, care extrage din ceea ce te înconjoară un dram de semnificație. Parcurgi vigilent conturul lucrurilor în speranța că vei găsi ceva care să te rețină, să te emoțineze, să te intrige, ca într-o vânătoare de comori (treasure hunt) imprevizibilă și neplanificată. Suficient de mult încât să îi faci loc în panoplia subiectelor și temelor tale, să îi dedici câteva ore/zile/săptămâni de atenție și să te apuci să cari după tine șevalete improvizate și sticle incerte cu solvenți.
Într-o astfel de aventură ne-am lansat vara trecută, la invitația colegului intr-ale artelor Dorin Negrău care ne-a găzduit cu generozitate în muzeul viu al Centrului de Conectare la Viața Simplă. Cu intenția de a spune ceva despre lucrurile alcătuite cu grijă în ultimul secol, recuperate și înscenate cu afecțiune în ultimul deceniu, precum și despre noi și arta noastră; despre zona de suprapunere temporară a acestor două lumi, ca într-o inferență logică bine temperată.”
Ioana Olăhuț, curator
Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 28 februarie – 25 martie 2023, de marți până vineri, între orele 13 – 19 și sâmbăta între orele 11 – 16. Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.
Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străînătate. Portofoliul galeriei reuneşte deopotrivă nume sonore de artişti consacraţi precum Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Paul Neagu, Francisc Chiuariu, Gheorghe Fikl, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu dar şi tineri artişti emergenţi precum Constantin Rusu, Andreea Albani, Ioana Nicoară, Andrei Mateescu, Maia Ştefana Oprea, Ioana Pioaru, Matei Avramescu sau Andrei Tudoran. Galeria, împreună cu Fundaţia AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiştilor din portofoliu şi acordă anual un premiu destinat tinerilor artişti, desfăşoară un program de educaţie de artă pentru tineri şi face lobby pentru prezenţa artei în spaţiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Andrei Mureșanu nr. 1, galeria se află la parterul cu mică grădină al unei clădiri din anii 1920.

Recent Comments