În 25 februarie 2023, de la ora 17 la Casa cu Lei din Bistrița, strada Nicolae Titulescu nr.8 se lansează Caietul de atelier – Tomagraph. Evenimentul oferă oportunitatea întâlnirii cu artistul vizual Ana Toma și participarea la o discuție liberă pe marginea conceptului plastic contemporan cu Gavril Țărmure, Vasile Duda, Oliv Mircea și Claudiu Komartin.

Expoziționalul produce o explozie a imaginarului în structurile preconcepute ale obiectualității cotidiene, o invitație provocatoare asupra percepției și o evadare din lumea posibilului. Mediul poetic pe care îl frecventează Ana Toma, proiectele de vizualizare și promovare din fabuloasa lume a scrisului și a teatrului, se dovedește declanșator și mobilizator pentru noile medii pe care le modelează. Viziunile plastice se materializează așadar ca efect receptor al lirismului, iar imponderabilitatea reflecto-obiectelor concepute însoțește ca o intuiție fiecare din lucrările expuse. Fragilitatea, transparența, reflectarea și eclerajul stimulează intersecția dimensiunilor realității și nonrealității, iar efectele percepției multiplicate sunt mobilizate prin toate simțurile.

Dincolo de conexiunile cu dadaismul, art povera ori mișcarea fluxus, instalațiile Anei Toma deschid perspective experimentale ce antrenează comparații cu conceptul found object al lui Tony Cragg, environmental art promovată de Josef Boys, perspectivele bricolage ale lui Tomoko Takahashi, ori atitudinile pluraliste surprinse de Ai Weiwei, manifestându-se în sincronie cu lumea zilelor noastre. Sesizăm o prețiozitate obiectuală, o perfecțiune a suprafețelor în care relația finit – non-finit conferă obiectelor suprarealiste o prețiozitate emblematică de bijutier, dar și extragerea din cutumele anticonsumeriste, iar accentele se focusează pe perfecțiunea sofisticată a bunului gust.

Catalogul expoziției este un Caiet de atelier și face parte din programul expozițional conceput în noul cadrul de la Atelier – Casa cu Lei, patronat de Palatul Culturii din Bistrița.