Muzeul Municipiului București invită publicul la conferințele din această săptămână în care vor fi abordate teme interesante și inedite, fiind organizate la trei dintre muzeele MMB: Muzeul George Severeanu, Palatul Suțu și Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici. Vă oferim mai jos informații despre fiecare în parte.

Conferință la Muzeul George Severeanu |„Secolul lui Iustinian la Dunărea de Jos și în Balcani. Povestea unui etalon monetar de sticlă de la Capidava”

La Muzeul George Severeanu are loc astăzi prima conferință pentru public din cadrul proiectului intitulat „Conferințele Muzeului Severeanu”, cu începere de la ora 18.00, la sediul din str. Henri Coandă, nr. 26.

Începând din această lună, la Muzeul George Severeanu vor avea loc conferințe lunare pentru public pe teme de istorie și arheologie, susținute de profesorul Ioan Carol Opriș și invitații săi. Tema primului eveniment este „Secolul lui Iustinian la Dunărea de Jos și în Balcani. Povestea unui etalon monetar de sticlă de la Capidava”, iar prelegerea va fi susținută de profesorul Ioan Carol Opriș (Universitatea din București).

Conferințele sunt menite să pună în valoare bogatul patrimoniu existent la Muzeul George Severeanu, care a fost reşedinţa primului director al Muzeului Municipiului Bucureşti şi reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura bucureşteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Detalii aici: https://fb.me/e/rvh8d3jL1 

Conferința de joi la Palatul Suțu | „Istorii în ramă: Ionel Jianu și galeria Căminul Artei”

Muzeul Municipiului București vă invită la o nouă Conferință de Joi, 23 februarie 2023, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2), cu tema „Istorii în ramă: Ionel Jianu și galeria Căminul Artei”, care va fi susținută de drd. Delia Bran, muzeograf MMB.

Conferința evocă activitatea lui Ionel Jianu, pe numele său de naștere Ionel Stark, din perioada anilor 1940 când, alături de asociații săi, el înființează Galeria Căminul artei. În scurtă vreme, el reușește să crească această instituție și să creeze în jurul ei o efervescență artistică, care a avut un impact semnificativ în arta românească, în pofida războiului sau a vremurilor politice tulburi. Discuția se va purta în jurul ansamblului de activități de la galerie. Primele și cele mai vizibile au fost proiectele sale expoziționale, care aveau o frecvență mare. Alături de expoziții, Jianu a avut și o susținută activitate editorială. El a publicat o serie de volume de artă, aducând inovații în domeniul formatului unui catalog de artă.

Coordonator Conferință: Cătălin D. Constantin

Detalii aici: https://fb.me/e/2ddYYlGWC 

Mini-conferință la Muzeul Dr. Nicolae Minovici  | „Lumina din tenebre: Frații Minovici și criminologia”

Publicul este invitat, de asemenea, la o nouă mini-conferință lunară organizată la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici. În cadrul acestei serii de conferințe, specialiștii muzeului aduc în atenția publicului atât personalitatea și rolul pe care dr. Nicolae Minovici l-a avut în dezvoltarea medicinei legale românești, cât și pasiunea pentru obiectele de artă populară.

A doua conferință din serie are loc sâmbătă, 25 februarie, la ora 16.00, și propune publicului larg o discuție cu privire la criminalitate, pornind, desigur, pe urmele celebrilor medici legiști ai Bucureștiului de altădată: frații Minovici. Conferința va fi susținută de Mădălina Manolache, muzeograf MMB, și va conține un scurt tur în muzeu.

Participanții vor afla care a fost rolul medicinei legale în cercetarea caracterului criminal și starea criminologiei ca știință la final de secol XIX și la începutul secolului următor.

Detalii aici: https://fb.me/e/2mHhyZ0Gr