Teodor Arghir ǀ Matrici și lirice
20 Februarie-3 Martie 2023

Vă invităm la vernisajul expoziției, care va avea loc Luni, 20 Februarie, la ora 17.00, în galerie. Vom face cunoștință cu Teodor, sta de vorbă și explora conceptele prezentate. 


Elite Art Gallery are plăcerea de a prezenta publicului, la sediul său din Strada Piața Națiunilor Unite 3-5, în perioada 20 Februarie – 3 Martie, creațiile artistului Teodor Arghir. Expoziția „matrici si lirice”, parte a unui proiect încă în desfășurare, prezintă o selecție de lucrări din seria cu același nume, și abordează într-o reprezentare variabilă idei, stări și sentimente. 
Despre seria sa „matrici și lirice” artistul scrie: „Dezvoltându-se pe conceptul matricei, se poate urmări o infinită paletă de suprapuneri de tip tramă, un univers bidimensional, care conține tridimensionalul si chiar mai mult decât fizicul – psihologicul, lumile onirice etc.”

„Matrice”, termen matematic, desemnează un aranjament rectangular sau un tabel constituit din numere, simboluri sau expresii, aranjate pe rânduri sau coloane, în care elementele sunt interconectate, scopul fiind de a prezenta un obiect sau o proprietate a acestuia. 

Arghir preia conceptul și îl transferă în viața cotidiană, ce „poate fi tradusă prin intermediul matricei, prin regularitatea sistemului de rânduri și coloane, prin sistemul cel mai simplu de linii drepte […].” Patru dintre lucrările prezentate, Gula, Avaritia, Ira, și Superbia fac referire la cele păcate capitale și, ca atare, se înscriu într-o tradiție vizuală cu origine în Evul Mediu. Istoric, reprezentările timpurii au avut o abordare practică, în folosul religiei sau al societății, folosind forme ușor accesibile (de regulă personificări) pentru a transmite sentimentele subiacente. Teodor, înarmat cu o înțelegere aparent viscerală a esenței acestora, abordează subiectele dintr-o perspectivă non-obiectivă, juxtapunând subiectivitatea emoțiilor cu  construcții rigide care alcătuiesc Matricea nevăzută

Alte lucrări, precum inforMatiq, se caracterizează printr-o sonoritate sentimentală profundă, folosind aspectul bi-dimensional pentru a reține atenția publicului pe emoțiile, stările psihologice și sentimentele exprimate, pe liricul subiectului. Abordarea amintește puternic de ideologia Suprematismului din secolul XX conform căruia „un sentiment plastic redat pe pânză poate fi transpus în spațiuˮ prin abandonarea „așa-numitelor considerații practiceˮ.  

Artist prolific și versatil, Teodor Arghir are în palmares peste 30 de expoziții colective și de grup, în țara și în străinătate, a participat la 6 tabere de creație în Romania și Grecia. În 2022 a fost premiat de UAP Iași în cadrul expoziției „Portret si Autoportret” cu premiul pentru „mixed media.” În prezent, artistul lucrează în atelierul său din București.  

Expoziția va fi deschisă timp de 2 săptămâni, de Luni pana Vineri între orele 9:00 și 19:00. 

Elite Art Gallery, parte a Asociației Elite Art Club UNESCO, are drept scop principal promovarea artiștilor plastici contemporani prin organizarea de proiecte culturale. Acestea facilitează expunerea publicului la noi forme de exprimare artistica, la abordări inovatoare în arta modernă, precum și la diverse interpretări ale valorilor deja consacrate. Asociația implementează proiecte in domeniul artelor vizuale, muzicii, precum si diverse programe educaționale.