17.02 – 02.04.2023
Deschidere 17.02, 16:00
Indecis artist run
Suntem încântați să te invităm la expoziția – TIMPURI NOI: Xenogeneze ale SF-ului, parte din programul de deschidere Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
Te așteptăm pe 17 februarie, de la 16:00, la spațiul Indecis (Piața Libertății Timișoara, str. Coriolan Brediceanu, nr. 2, et. 1, interfon 08).
Curatori
Ștefan Tiron, V. Leac, Sergiu Sas
Invitați
Ion Dumitrescu, Ing. Nicolae Stăncioiu, Alin Răuțoiu, Carolina Vozian, Centrul Dialectic (Mihai Lukȧcs & Bogdan Popa), Jean Lorin Sterian, Marius Lefterache, Cătălin Ghercioiu, Koter Vilmos, Irina Gheorghe, Laika, Timotei Drob, Kaps Crew, Mimi Ciora, Linda Barkasz, Silvestru Muntean, Declan Clarke, Alexandru Ciubotariu, gH. [ d s l x ], Mihai Sava, Vlad Cadar, Felix Petrescu.
Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului a fost o expoziţie în 2021, dedicată fenomenului SF și gândită ca „o invitaţie de a parcurge istoria unor timpuri noi, unde se desfăşoară speculații privitoare la fel de fel de lumi”. Atunci, împreună cu V. Leac și Alexandru Ciubotariu, am vrut „să imaginăm împreună modul și condițiile materiale în care s-au multiplicat, ajutat, alăturat, ruinat și permanentizat aceste lumi, încercând să urmărim parțial consecințe, revendicări, devieri, aspiraţii ale fenomenului SF, cu efecte secundare culese de pe şantierul speculativ aflat în plină construcţie şi demolare a zilei de mâine”.
Nu ne dorim şi nici nu avem cum să executăm o simplă teleportare a materialui strâns, așa cum a fost el gândit și amplasat în spaţiul Rezidența 9 din Bucureşti, la Timişoara, pe coordonatele spațiului Indecis. Mânaţi mai degrabă de spiritul înnoirii, incompletitudinii și al parţialităţii, dar deschiși specificităţii unui SF Timişorean, am alcătuit un xeno-curatoriat incipient împreună cu spațiul Indecis și Rezidența Scena9, încercând să prelungim anumite direcții schiţate iniţial.
Rămâne greu de înțeles de ce în jurul lui 1989 se încheie seria de romane SF Xenogenesis – cunoscută ca Lilith’s Brood, o trilogie concepută de binecunoscuta autoare afro-americană Octavia Butler, a cărei importanţă şi valoare pentru posteritatea SF-ului planetar o recunoaştem abia azi. La fel rămâne încă de apreciat aportul contribuţiei autorilor antologiei eco-socialiste Întoarcere pe Planeta Albastră, publicată tot în 1989, cu puţin timp înainte de revoluţia din România. Putem recunoaște că în Xenogeneze ale SF-ului am încercat să întindem o traiectorie – susținută de o “inseparabilitatea cuantică” – între aceste puncte, separate în spaţiu-timp, dar unite prin viziunea lor angajată și deschisă, filozofică și xenofilă.
Ce muncă culturală îndeplinesc atunci artele ştiinţifico-fantastice și cum descoperă ele fragilitatea lumilor? Ce alianţe formează ele şi din ce practici comunitare, planetare și exoplanetare se lasă inspirate şi orientate? Ce perspective se întrevăd aici pentru cei rămași jos, fără bilet pe nava inventatorilor mega miliardari?
Astăzi nu mai putem mărşălui nepăsători spre un viitor total, care din păcate a fost clădit pe spinarea altora și pe resursele Sudului Global și propunea doar o singură linie de progresie ascendentă care ignora sistematic alte dinamici temporale, alte populaţii, alte fiinţe, sentimente, experimente și experienţe. Vom avea un viitor comun numai atunci când competiţia şi întâietatea vor fi subordonate coordonării la scară mare.
Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului este un proiect itinerat la Timișoara în spațiul INDECIS. Expoziția a fost produsă în 2021 de Asociația Ephemair, împreună cu Fundația9 și prezentată la Rezidența9 din București cu susținere financiară din partea BRD-Groupe Société Générale, AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și Goethe-Institut București.
La Timișoara acest proiect continuă în parteneriat cu Asociația Foc și Pară, a colectivului INDECIS și face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, co-finanțat de BRD-Groupe Société Générale, Fundația9 și Asociația Ephemair și Indecis.
Partener: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Recent Comments