FLUID MEMORY

de Ioana Vreme Moser

O sculptură sonoră kinetică reprezentând o memorie de computer construită din sticlă și apă sărată, de descoperit în weekendul deschiderii oficiale TM2023.

Asociația SIMULTAN are plăcerea să prezinte la Timișoara proiectul artistei sonore Ioana Vreme Moser. “Fluid Memory” reasamblează forme din trecut pentru a imagina o tehnologie alternativă pentru viitor.

Expoziția este găzduită de noul spațiu expozițional MONO administrat de DJCT, situat pe str. Augustin Pacha Nr. 3, și va fi deschisă publicului în perioada 17-19 februarie 2023, în intervalul orar 14:00-20:00. Intrarea liberă.

Proiectul “Fluid Memory” face trimitere la o tehnologie digitală care nu necesită multe resurse pentru a funcționa, doar simpla materie fluidă ghidată de fenomene naturale. Această sculptură sonoră kinetică reprezintă o memorie de computer construită din sticlă și apă sărată. În interiorul circuitului de sticlă operațiunile de 1 și 0 devin vizibile, aproape tangibile pentru public. Apa sărată se transformă astfel într-un material programabil.

“Fluid Memory” reflectă asupra anatomiei discrete a computerelor moderne și asupra iubirii noastre arzătoare pentru ele. Afișează o mașinărie anacronică care funcționează cu nereguli naturale, deplasând hardware-ul electronic la o geometrie umană. Morfologia acestei mașini este desenată după o ramură obscură a tehnologiei digitale: Fluidica. Logica fluidică reprezintă o metaforă pentru un sistem computațional utopic care se prezintă ca transparent, funcționând la o viteză naturală, neinvaziv cu mediul nostru.

Mai multe informații pe site www.simultan.org/fluid-memory

Ioana Vreme Moser este artistă sonoră preocupată de electronică, cercetare speculativă și experimentare tactilă. În practica ei folosește procese electronice brute pentru a obține diferite materialități ale sunetului. Plasează componente electronice și tensiuni de control în diferite situații de interacțiune cu corpul ei, materiale organice, obiecte pierdute și găsite. Din aceste ciocniri ies la iveală sunete sintetizate prin care transmite narațiuni și observații personale despre istoria electronicelor, a lanțurilor de producție sau a deșeurilor și asupra relației cu lumea naturală.

A performat și expus la National Gallery of Denmark (DK), Fonderie Darling (CA), Akademie der Künste Berlin (DE); Manifesta 14 (XK); SFX – Sound Effects Seoul (KR), Ars Electronica (AT), Bunkier Sztuki Gallery Krakow (PL); Simultan festival (RO); Eigen+Art Lab – Transmediale (DE).
În prezent, trăiește și lucrează în comunitatea de artiști T10 din Berlin.

Evenimentul este organizat de SIMULTAN.org în cadrul proiectului “Progres. Schimbări de paradigmă”, parte din Programul Cultural Timișoara 2023, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, cu susținerea Tangible Music Lab Linz.

Proiect finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.


SIMULTAN.org este o inițiativă culturală fondată de un grup de artiști din Timișoara în 2005, care activează ca o platformă deschisă pentru proiecte și colaborări interdisciplinare, pentru cercetare și experimentări artistice.