„LEVANT”

Sorin Ilfoveanu prezintă o expoziție-poveste la Galeria Artep din Iași

Povestea expoziției „LEVANT” începe cu mai bine de un an în urmă, când, fascinați de desenele artistului Sorin Ilfoveanu din seria cu același nume, am decis dezvoltarea a alte două proiecte paralele, care să le pună în evidență. Un demers vizual, un demers editorial și un demers lucrativ am imaginat în jurul seriei de desene semnate de Sorin Ilfoveanu, de care vă invităm să vă bucurați în cadrul expoziției ce va fi deschisă publicului larg în perioada 15 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, la Iași.

Levantul este un univers al cizelării, al nuanțării până la perfecțiune a contururilor, al întâlnirii liniei în creion cu hârtia patinată de artist prin tehnici proprii, al tușului care spune o poveste doar de el știută – un univers al chipurilor și al misterului, al căutării și al infinitului, al văzutului și al nevăzutului. O selecție de 50 de desene originale, o carte-eveniment și o colecție de serigrafii tipărite în serie limitată – la asta vă invităm începând cu 15 decembrie, de la ora 17:30, la Galeria Artep.

„Prin linii simple și culori puține – negru și arareori roșu – poți trăi scene emoții pe care le porți în tine, în noi, în trecutul nostru ca omenire. Simbolurile sunt înfățișate prin animale, expresii și gesturi ale personajelor și contribuie la realizarea unor substraturi a narațiunii scenelor. Astfel, povestea din spatele fiecărui desen nu se relevă cu totul ci te invită să o descoperi. Fără culori puternice sau texturi încărcate, Sorin Ilfoveanu clădește o lume discretă, apusă, și poartă în ea contraste intense”, spune Cristiana Ursache, curatoarea expoziției „LEVANT”.

Tot joi, 15 decembrie, lansăm la Galeria Artep volumul 5×10 întâlniri în Levant inspirat de desenele artistului Sorin Ilfoveanu, și în care se regăsesc texte semnate de scriitorii: Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Filip Florian, Dan Lungu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Marta Petreu, Lucian Dan Teodorovici, Tatiana Tîbuleac, Matei Vișniec.

„Ce contează aici e faptul că literatura și artele vizuale au, indiscutabil, o prietenie solidă, frumoasă și, în același timp, extrem de profitabilă la nivel cultural de ambele părți. În ceea ce mă privește, trăind în literatură, dar iubind pasional arta, cred în această prietenie și îmi doresc enorm s-o cultiv în măsura posibilităților proprii. Volumul în care ne aflăm s-a născut tocmai din această dorință și reprezintă întâlnirea dintre un maestru al artelor vizuale și o serie de scriitori extraordinari, o parte dintre numele cele mai importante ale literaturii contemporane din România”, detaliază scriitorul Lucian Dan Teodorovici, care a coordonat volumul 5×10 întâlniri în Levant și care va fi lansat cu acest prilej.

ARTEP este o galerie de artă contemporană deschisă în decembrie 2018 în Iași, într-un spațiu complet regândit pentru a pune în evidență artiștii importanți ai acestor vremuri. În cei trei ani de la deschiderea sa, Galeria Artep a propus publicului ieșean o serie impresionantă de artiști vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ștefan Câlția (2019, 2020, 2021), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan și Ghenadie Popescu (2020), Matei Bejenaru (2021), Nicu Ilfoveanu (2021), Miruna Radovici (2022).