1.586 de observații noi au fost introduse în acest an de utilizatori în aplicația Uite barza!, din care 1.358 au fost validate de către specialiștii de la Societatea Ornitologică Română (SOR). Aplicația Uite barza! este gratuită și disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android și poate fi folosită de orice persoană care deține un smartphone și dorește să participe la numărarea berzelor albe din România. Aplicația este dezvoltată de către SOR cu sprijinul companiilor Enel. Recensământul berzelor albe a avut loc în perioada 10 iunie – 10 iulie 2022.

Numărul de berze albe (Ciconia ciconia ) înregistrat în 2022 în aplicația Uite barza! a fost de 5.410 indivizi, dintre care 2.689 sunt adulți, iar 2.721 sunt pui. După colectarea tuturor observațiilor din acest an și eliminarea înregistrărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 1.358 de cuiburi  recenzate, din care 310 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicației.

Din cele 1.358 de cuiburi recenzate, 777 se află pe stâlpii de electricitate și sunt fără suport, 515 cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul de 66 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci.

„Am ajuns la al șaselea an consecutiv de monitorizare a berzelor albe și vrem să le mulțumim tuturor oamenilor care an de an sunt aproape de noi și se implică în acest program. Uite barza! este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la acest recensământ. Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra populației de berze albe, ornitologii au nevoie de cât mai multe date precise și pe câți mai mulți ani. Așa cum am promis, și anul acesta am premiat cu binocluri, tricouri și insigne cu berze albe cei mai activi ultilizatori ai aplicației”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Topul județelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate

Anul acesta, topul județelor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației Uite barza! a rămas nemodificat. Pe primele trei locuri se găsesc aceleași județe ca în 2021.

Constanța – 245

Brașov – 209

Tulcea – 114

Clasamentul pe comună/oraș  

Clasamentul comunelor/orașelor suferă modificări în acest an. În 2021, comuna Ostrov era pe primul loc, cu 44 de cuiburi, iar acum pe locul întâi s-a clasat comuna Părău, cu 51 de cuiburi.

Părău (Brașov) – 51

Mărtiniș (Harghita) – 43

Cuiburi „extreme”

Cel mai sudic cuib de barză albă a fost semnalat în acest an în comuna Fântânele, din județul Teleorman, iar cel mai nordic cuib a fost înregistrat în orașul Darabani, din județul Botoșani.

Cuibul cel mai vestic a fost semnalat în orașul Sânnicolau Mare, din județul Timișoara, iar cel mai estic a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliș, județul Cluj.

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în acest an, 2 metri peste nivelul mării, se află la Sfântul Gheorghe, județul Tulcea.

În 2022, cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de șase, în localitatea Bod, județul Brașov.

Prin intermediul aplicației Uite barza! pot fi semnalate și cuiburile care pun în pericol berzele albe, dar și rețeaua de distribuție de energie electrică. Astfel, distribuitorii de energie electrică pot lua măsuri pentru a împiedica rănirea sau chiar moartea berzelor și prevenirea penelor de curent.

În ultimii trei ani, companiile de distribuție ale Enel în România au montat aproximativ 150 suporturi metalice pentru cuiburi, cu ajutorul coordonatelor furnizate de către oameni prin intermediul aplicației.

Proiectul „Uite barza!” este implementat de către SOR, cu sprijinul companiilor Enel din România.     

***

Despre Societatea Ornitologică Română

Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Despre Enel în România

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile și al soluțiilor și serviciilor energetice avansate, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.200 de angajați în România și oferă servicii unui număr de peste 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală ce depășește 131.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt principalii furnizori de energie din țară, iar oferta lor include atât electricitate și gaze naturale, cât și servicii de asistență pentru casă . Enel Green Power România este unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă din țară, cu o capacitate  instalată de 534 MW prin cele 12 instalații eoliene și  fotovoltaice situate în Dobrogea, Banat, Oltenia și Muntenia. Enel X România este parte din Enel X, linia de afaceri globală a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoare în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, case, industrii.