Vă invităm la “Reflecții și Perspective”, Masă rotundă – spațiu de discuție între studenții și absolvenții Departamentului Arte & Design Textil/ Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, activitate desfășurata în cadrul evenimentului Echilibru Tactil.

Sâmbătă, 1.10.2022, orele 14.00 – 16.00

UNAgaleria, Platforma Combinatului Fondului Plastic, Str. Băiculești nr.29, Sector 1, București.

Sâmbătă, 1 Octombrie, la UNAgaleria, între orele 14.00 – 16.00, are loc Masa rotundă “Reflecții și Perspective”, activitate organizată în cadrul evenimentului expozițional Echilibru Tactil, ediția a III-a. Întâlnirea își propune să fie un spațiu de discuție între studenții și absolvenții programului de studiu, care să aducă în prim-plan procesul creativ, consecvența și disciplina lucrului individual cu materialul textil, precum și provocările artiștilor textiliști în contextul societății de consum.
Participă: Emilia Boșoi, studentă an I, Master Arte textile ambientale, Ioana Tepșan, absolventă, Licență, promoția 2022, Ana Pleșea, studentă an II, Licență, Ioana Ciuciulică, studentă an II, Licență și bursieră Erasmus, Cătălin Angelescu, student an II, Licență și bursier Erasmus.
Invitați: Constantin Hostiuc, istoric și critic de artă, cercetător al UAUIM, Claudia Mușat, lect. univ. dr. UNAB, Ilinca Manole-Heinrich, profesor Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”, Nicolae Stoica, profesor Liceul “Dimitrie Paciurea”, Cornelia Conon, Ioana Alexandru și Bogdan Ionescu, profesori Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice “I.N. Socolescu”, alături de elevii lor.
Moderator: Dorina Horătău, conf. univ. dr. UNAB
Documentare foto / video: Bogdan Iorga
Echilibru Tactil, ediția a III-a este organizat de Departamentul Arte & Design Textil, Facultatea de Arte Decorative și Design, face parte din programul expozițional anual lansat de Universitatea Nationala de Arte Bucuresti și este eveniment satelit al ediției Arte în Bucureşti | Deco ReMake, 2022.
……………………………….
Departamentul Arte textile – Design textil datează din anul 1948, înregistrat sub forma a două specializări, „Textile” și „Imprimerie”, în cadrul Facultății de Arte Plastice, parte a Institutului de Arte din București.
În anul 1952 s-a format și specializarea „Tapiserie – contexturi”, înregistrată, alături de „Imprimerie” în mai noul înființat Institut de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”(1951).
Din 1972 a funcționat împreună cu specializarea „Modă” (Catedra de „Arte textile și Modă”) până în 2006, când specializarea „Modă” a devenit catedră de-sine-stătătoare.
După desprinderea specializării „Modă”, specializarea Arte textile a luat forma actuală: Departamentul Arte textile – Design textil.
În cadrul modulului Licență, derulat timp de 3 ani, Departamentul Arte textile – Design textil oferă două rute de specializare în funcție de aplicarea tehnică în material: imprimerie textilă și tapiserie – contexturi.
În cadrul acestor specializări se dezvoltă două direcții de abordare a materialului textil și a tehnicilor sale specifice: spre artă și spre design.
Pentru conceperea și realizarea proiectului de design textil, se oferă coordonare luându-se în calcul finalitatea materialului textil: în designul vestimentar sau în designul ambiental de interior.
În cadrul modulului Master, derulat timp de 2 ani, Departamentul Arte textile – Design textil oferă un pachet de cursuri de cercetare și aprofundare în Arte textile ambientale.
Parteneri instituționali: Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”, Liceul “Dimitrie Paciurea”,
Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice “I.N. Socolescu”
Parteneri media: Modernism Punct Ro, The Institute, Uniunea Artiștilor Plastici din România
Link-uri utile: