On Her Side | De partea ei – expoziție de artă contemporană cu miză socială, care reușește să vorbească despre ceea ce nu se prea vorbește.

Asociația Culturală Contrasens a pregătit un nou proiect artistic multidisciplinar, cu miză socială, despre creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a problematicilor legate de violența de gen și a ciclului de abuz asupra femeilor.

Expoziția On Her Side | De partea ei prezintă partea subiectivă a victimelor într-un context artistic, prin 13 lucrări noi de artă contemporană și o serie de afișe ce au ca scop sensibilizarea publicului în vederea combaterii violenței de gen și conștientizarea la scală largă a formelor de violență împotriva femeilor.

On Her Side | De partea ei este un proiect curatoriat de Dana Sarmeș și Simona Constantin, care are loc în perioada 01 – 30 octombrie, la Centrul de Proiecte Timișoara și în Piața Unirii.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 1 octombrie 2022, de la ora 19.00, la Centrul de Proiecte Timișoara, în cadrul căruia va fi lansat și un nou număr al ziarului ARTSENS (an II, nr.7), ziarul timișorean care face o introducere în lumea artelor vizuale pe înțelesul tuturor.

Programul serii mai cuprinde un tur ghidat alături de curatoare și artiștii din expoziție, iar apoi publicul este invitat să rămână la Opening party: Altcva x Contrasens (Music&Drinks), spațiul expozițional putând fi vizitat până noaptea târziu, cu ocazia Noaptea Albă a Galeriilor.

Modul în care femeile se confruntă cu violența, opțiunile pe care le au în a face față acestei violențe și măsura în care au acces la servicii care să le ajute, toate acestea sunt profund modelate de alte dimensiuni, cum ar fi rasa, etnia, clasa, cultura și naționalitate. Prin urmare, putem vorbi de o intersecționalitate a violenței în expunerea diverselor experiențe ale femeilor și nevoile acestora.(…) Violența poate lua o serie de forme: de la cea fizică la cea socială, de la cea religioasă la cea politică, de la cea invizibilă la cea vizibilă. Violența este deopotrivă instrument al puterii, al contestării, aparat al coerciției și al reprimării. Violența este limita raționalității, dar este și conceptul primar al unei forme noi de inventare/reinventare socială. În cheie simbolic-lacaniană, violența este acel „rest de real” care nu poate fi îmblânzit în contextul niciunei societăți.” spune curatoarea expoziției, Dana Sarmeș.

Artiștii prezenți în expoziție sunt: Ana Adam, Liliana Basarab, Irina Botea Bucan, Ciprian Chirileanu, Claudiu Cobilanschi, Suzana Dan, Jon Dean, Simona Homorodean, Pusha Petrov, Lea Rasovszky, Renée Renard, Ioana Stanca și Iulia Toma.

Expoziția de la Centrul de Proiecte Timișoara este completată de o expoziție de afișe prezente în Piața Unirii, realizate de Florin Arhire, Grupul Balamuc, Oana Barbonie, Benedek Levente, cultatum, Maks Graur, Loredana Ilie, Evelyne Krall, Cynthia Loris, Raluca Paraschiv, Ana Petrovici-Popescu, George Roșu, Denis Sulințan, Sabina Suru, Jaakko Tikkanen, Andrei Tudose și Ioana Trușcă.

Pe perioada expoziției va avea loc și o serie de evenimente create în jurul ei, menite să traducă și să aducă mai aproape de oameni fenomenul artei contemporane: tururi ghidate, evenimente Artists Talks, un masterclass de artă contemporană, dezbateri, lansări de carte și un program de educație și mediere culturală dedicat elevilor.

On Her Side | De partea ei poate fi vizitată în perioada 01 – 30 octombrie, la Centrul de Proiecte Timișoara, de marți până duminică, între 10:00 – 20:00. Intrarea este liberă.

Mai multe detalii despre expoziție și despre programul evenimentelor conexe ei, pot fi urmărite pe pagina de Facebook Asociatia Culturala Contrasens sau pe www.accontrasens.ro/onherside/

Producător: Asociația Culturală Contrasens

Finanțatori: AFCN, Ministerul Culturii, Centrul de Proiecte Timișoara, Consiliul Județean Timiș

Parteneri: Asociația Ephemair, Asociația SPICC Timișoara, Asociația Sfera Timișoara, Asociația Inovatrium Timișoara, Old Town Hotel, Noaptea Albă a Galeriilor

——-

Proiect co-finanțat de AFCN, Ministerul Culturii – în cadrul apelului Acces, Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte – în cadrul apelului Cultura în prezent și de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2022. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorilor. Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.