Expoziția CROSS THE LAKE IN A SILVER PLATE – dialoguri artistice cu și despre mediu

Dacă te-ai opri pe marginea unui lac, ce ai putea găsi? Dincolo de simpla reflexie în apă, o suită de întrebări – cu sau fără răspuns. La Iași, din august până în septembrie, trei artiste care folosesc diferite medii de expresie artistică au colaborat în cadrul unei rezidențe dedicate și și-au pus propriile întrebări. Ce au aflat, în mod direct, indirect, voalat sau doar bănuit, vă invităm să descoperim împreună marți, 4 octombrie, de la ora 18:00, la deschiderea oficială a expoziției „Cross the Lake in a Silver Plate”, alături de Miruna Radovici, Roxana Morar și Sara Tayari.

„Împreună, lucrările lor oferă perspective inedite asupra utilizării și interpretării imaginii, sunetului, obiectului precum și a propriului corp în relație cu apa. Strategiile de imersiune ale artistelor experimentează și sugerează implicarea senzorială a publicului în expoziție. Raportul plurivalent între percepțiile vizuale, auditive și chiar tactile servește la sporirea complexității demersului, fapt ce acordă o notă de inedit abordării subiectului”, spune Cristiana Ursache, curatoarea expoziției.

Expoziția „Cross the Lake in a Silver Plate” face parte din proiectul WATER UNDER THE BRIDGE, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (sesiunea II/2022, aria Arte Vizuale) și este rezultatul colaborării dintre artistele Miruna Radovici, Roxana Morar și Sara Tayari, alături de curatoarea Cristiana Ursache, în cadrul primei rezidențe artistice organizate la Iași de Asociația Galeria Artep. Cu o activitate de aproape patru ani la Iași, am înțeles încă de la început că domeniul artelor vizuale are nevoie de cât mai multă susținere pe plan local, atât pentru vizibilitatea artiștilor și a creațiilor lor, dar și pentru sprijinirea unei noțiuni atât de simple în teorie, dar atât de greu de pus în practică în fapt: colaborarea.

APA ca mediu de exprimare, ca realitate ecologică sau ca liant social este tema care le-a adus împreună pe cele trei tinere artiste. Mediile de exprimare artistică sunt pentru fiecare dintre cele trei invitate diferite, dar rezidența la Iași (august-septembrie) și tema (lacurile din regiune) au fost comune.

Primul lucru căutat pe alte planete este apa… Linia apei separă două paralele: una tangibilă, vizibilă și transparentă ce evocă actul de a vedea, și una ce transmite și redă opacitate (pe măsură ce capătă adâncime) și are abilitatea de a reda mai profund ambivalența elementului apei, ea fiind cea care poate să taie și să suture, să confere viață și să o ia”, ne introduce artista Miruna Radovici în atmosefra expoziției „Cross the Lake in a Silver Plate”.

Miruna Radovici (n. 1995) este o artistă vizuală care investighează dezvoltarea unui univers prin încorporarea unei atmosfere biosferice pe măsură ce lucrările pun în scenă nucleul evoluției sociale: interacțiuni, limbaj, atingere, apariția și dispariția organică a emoției. Ea le transpune vizual printr-o multitudine de medii (pictură, textile, fotografie și altele), menite să ilustreze circumstanțe de intimitate, probleme existențiale, toate sub egida atmosferei private a subiecților.

Roxana Morar (n. 1997) a absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția grafică. Printre subiectele abordate în practica sa se numără interesul pentru materie, circulație în sistem, transferul de informație și interacțiunea umană în diferite contexte. Proiectele ei se intersectează cu aria științelor antropologice și sociale; totodată, își propune să evidențieze rolul artei în relația dintre public, artist și context. În prezent, practica sa artistică se concentrează pe experimentarea și îmbinarea mediilor artistice precum: fotografie, text, video, performance, sculptură și grafică.

Sara Tayari (n. 1999) este absolventă a Universității de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru, secția actorie, promoția 2020, la clasa conf. univ. dr. Ionesi Tatiana și prof. univ. dr. Emil Coșeru. A colaborat cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași încă din timpul facultății în spectacolele „Ținuturile joase”, regia Mihaela Panainte, „Sandros”, regia Cristi Avram, „Titus Andronicus”, regia Charles Muller, iar de la finalizarea facultății a colaborat cu Teatrul din Stejar în spectacolul „No Exi(s)t”, regia Andreea Darie și în mai multe proiecte independente.

Expoziția „Cross the Lake in a Silver Plate” poate fi vizitată de pe 4 octombrie până pe 12 noiembrie 2022 la Galeria Artep din Iași, timp în care o serie de happeninguri artistice și întâlniri cu artistele vor avea loc la sediul galeriei și în spații neconvenționale.

Organizator: Asociația Galeria Artep

Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Asociația Destination Iași, Grădina Botanică „Anastasie Fatu” Iași

Parteneri media: Revista TIMPUL, Revista Modernism

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.