Punctul culminant al proiectului #newTogether! Artista plastică Beate Winkler aduce în fața publicului timișorean „arta pozitivă” și „arta posibilului” în cadrul expoziției de pictură și instalație interactivă „Transforming”, găzduită între 15 septembrie și 1 octombrie de Galeria Jecza din Timișoara (Calea Martirilor 1989 51/52). Pictorița și specialista în drepturile fundamentale va fi prezentă la vernisajul expoziției din data de 15 septembrie, ora 19.00, care se va desfășura în prezența E.S. Doamna Adelheid Folie, Ambasadoarea Austriei în România. Evenimentul încheie seria de ateliere și întâlniri dedicate dialogului între arte și societate în perspectiva Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, din cadrul proiectul #newTogether, conceput de către Beate Winkler și organizat de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Galeriei Jecza.

Beate Winkler își concepe arta ca pe un dialog constant și în strânsă legătură cu schimbarea. În vremuri agitate și pline de incertitudine, aceasta alege în mod deliberat materiale considerate „vechi” precum hârtia lucrată manual sau cerneala colorată – resurse testate în timp, materiale care rezistă curgerii istoriei. Astfel, ea își expune în mod intenționat lucrările la procese de alterare – procese pe care fie le controlează, fie nu, așa cum se întâmplă și la o scară socială mare. Părți din lucrările ei nu sunt vizibile deoarece acestea fie sunt rulate, ascunse în cărți sau pictate pe spatele suportului. Atunci când concepe o lucrare, Beate Winkler explorează noi posibilități perceptive pe cărora le imprimă mișcare. Expunându-le în spații deschise, aceasta reușește să creeze impresia unor obiecte care plutesc – ele captează atenția privitorului și îl fac să tânjească după zbor. Noile forme și imagini care se nasc din acești cilindri din hârtie creată manual, creează un spațiu pentru asocieri libere, schimbă percepția vizuală și dezvăluie puterea și multitudinea posibilităților de descifrare. Hârtia albă reprezintă un simbol al inspirației, al unui proces constant de regândire și creație: un impuls pentru societatea noastră de a răspunde într-un mod creativ și deschis situațiilor care anunță schimbarea.

Beate Winkler propune publicului să interacționeze cu arta sa: vizitatorii sunt invitați să își scrie gândurile și speranțele pentru o mai bună coeziune socială pe câte o mică lucrare realizată din hârtie manufacturată. Toate aceste idei vor fi plasate într-o „Cutie a viitorului” iar mai apoi, vor fi montate pe un zid: zidul speranțelor pentru un nou ÎMPREUNĂ. Gândurile și reacțiile rezultate din această interacțiune vor fi expuse în „Sala 2” a Teatrului Național Timișoara, în luna decembrie 2022, ca parte a Festivalului internațional FEST-FDR.

Informații în timp real  https://fb.me/e/3LsfnXfPX

Beate Winkler este artistă și expertă europeană în drepturile fundamentale. A fost prima femeie care a condus o agenție europeană, actuala Agenție pentru Drepturi Fundamentale a UE, pe care a construit-o de la zero și în fruntea căreia s-a aflat o perioadă lungă de timp. În momentul de față, arta se află în centrul existenței sale, dar activitatea sa artistică se combină cu angajamentul său în domeniul politicilor privind drepturile omului, în proiecte precum „Trust / Change – Visions for of a new WE”, la Forumul Cultural Austriac din Varșovia (martie-aprilie 2019), „Strong in Hope – Visions for a New WE”, la Forumul Cultural Austriac din Berlin (ianuarie-martie 2017), „Weltentore” la Flughafengalerie Graz (mai-iunie 2012). Instalația sa “Art of Change” a fost inaugurată la 28 martie 2017, în Casa Conferinței Presei Federale, Berlin. Alte expoziții la Istanbul și Barcelona sunt în pregătire. Beate Winkler a inițiat numeroase proiecte inovatoare, cum ar fi premiul european pentru mass-media CIVIS, și a scris numeroase publicații. Ea trăiește si activează la Viena.

Informații suplimentare: http://www.beate-winkler.net/

Creat la inițiativa lui Beate Winkler, proiectul de artă și dialog social #newTogether este organizat de Forumul Cultural Austriac exclusiv în Timișoara, cu sprijinul Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale. Această inițiativă constă într-o serie de ateliere, conferințe, dezbateri, expoziții, proiecții de film etc. despre modurile în care societățile austriacă, românească și europeană, în general, se transformă în contextul noilor provocări internaționale. Contextul actual „arată foarte clar cât de important este, în acest moment, să consolidăm coeziunea, implicarea activă a societății civile și democrația pentru a edifica societăți rezistente la crize”, precizează Beate Winkler.