LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală are loc între 23 și 25 septembrie 2022 în Parcul Rozelor din Timișoara, în organizarea Asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

Festivalul LA PAS aduce împreună peste 50 de artizani și susține un program artistic complex, cu artiști locali, din țară, precum și din Ungaria, Italia și Portugalia. Toată lumea este binevenită, activitățile fiind prietenoase cu toate categoriile de vârstă.

Pentru a sublinia valorile și principiile după care lucrează, reprezentanții Asociației CRIES colaborează cu organizații locale, naționale și europene, școli, cu producători locali, artizani și artiști, sensibili la temele propuse de eveniment.

Program artistic #LaPas în Parcul Rozelor, Timișoara
Pe toată durata Festivalului, va fi o scenă de DJ locali care vor pune muzică exclusiv de pe vinil: Angel (SouledOut), Rapala (Soulheads) și who:ratio, powered by Zumzet sound system.
Vineri 23 septembrie 2022
15.00

5 minute pentru o întâlnire cu tine– sesiune de desen participativ
Ligia Fernandes, Portugalia

5 minute pentru o întâlnire cu tine este o instalație artistică ce se construiește în timp real, pe perioada celor 3 zile de Festival, avându-i drept protagoniști pe vizitatori, artizani, membri ai echipei și voluntari. În timpul spectacolului, participanții sunt invitați să stea timp de 5 minute, să observe sau să se lase observați, să deseneze sau să fie desenați de artistă. Să-și ofere un răgaz de interacțiune sau reflecție. O invitație pentru a încetini ritmul.
Producător artistic: Cooperativa LARGO Residências.

19.00, Familia Firescu –Școala de Circ

Un spectacol de funambulism burlesc „made in Romania”, cu echilibru sus și tot mai sus. O familie ordinară și întâmplări extraordinare îndeamnă publicul la visare. Principiul de bază pe care spectacolul tinde să îl inspire este „Libertate, pas cu pas”.

Un show de zile mari pentru publicul larg.

21.00, Concert Jazzy BIT

JazzyBITeste un trio de loud jazz din Timișoara (România) format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk. Sună ca și cum Hiromi ar cânta cu Snarky Puppy, dar în trio.

Sâmbătă 24 septembrie 2022

10.00-14.00:

Ateliere de circ pentru copii și părinți, Școala de Circ
Ateliere de circ sub forma unei „piste de inițiere”. Aducem circul în Parcul Rozelor: acrobație aeriană (trapez & panglică), acrobație la sol, echilibru și jonglerie. Mari și mici suntem invitați să testăm, să se antrenăm și să ne distrăm împreună cu Școala de Circ. Motto-ul atelierelor noastre este„Totul e posibil, depinde de tine. Încearcă și vei fi surprins!”. Activitate cu participare deschisă.

Board Game GoGoals!, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă
Participanții sunt invitați la o sesiune de GoGoals! în carevor avea ocazia să descopere, printr-o metodă distractivă și antrenantă, ce presupune dezvoltarea sustenabilă și cum pot deveni jucători cheie în crearea unui viitor cât mai prosper.Recomandat copiilor cu vârsta între 8 și 12 ani. Participare pe bază de înscrieri.

13.00 – 14.00, Concert pentru copii Nina Ninar 

NinaNinar este un concert documentar cu cântece de leagăn din diferite părți ale lumii, culese de la locuitorii din cartierul Arroios din Lisabona, unde conviețuiesc peste 90 de grupuri etnice. Un concert adaptat pentru copii.

Producător artistic: Cooperativa LARGO Residências

15.00-17.00:

Atelier: Piramidele, faraonii și meniul zilei, Asociația SNK
Fiecare gest din zi are însemnătate pentru noi și pentru natură deoarece ceea ce respirăm, ceea ce mâncăm, lucrurile pe care le folosim sunt parte din NATURĂ. În cadrul atelierului, prin activități interactive și joc, vom descoperi care ne sunt obiceiurile noastre atunci când vine vorba de hrana de zi cu zi. Ținem cont de țara de proveniență a produselor pe care le folosim pentru a ne pregăti hrana? Dar de modul în care acestea sunt procesate, ambalate și transportate înainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor? De ce ar fi important să ținem cont de aceste detalii? Îndrăznim, deci, și ne aventurăm într-o lume aproape necunoscută, pentru a ne informa asupra drumului pe care îl parcurge hrana noastră de la sursă la farfuria de pe masă.

Recomandat copiilor cu vârsta între 8 și 14 ani. 

Biblioteca vie – Comunitatea refugiaților ucraineni din Timișoara se prezintă
Fotograf: Holovnia Lina, Jurnalist: SieriankinaOlena, Coordonatori: RozbytskaIevgeniiași Teodora Achim.
Eveniment organizat în parteneriat cu asociația LOGS Timișoara

Biblioteca Vie este o metodă non-formală prin care promovăm respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, atragem atenția asupra diversității și stimulăm dialogul. În cadrul Bibliotecii Vii,cărțile sunt reprezentate de oameni care se confruntă cu diferite prejudecăți sau stereotipuri. Aceștia intră într-un dialog personal cu cititorul și își spun povestea. Cu sprijinul unui fotograf și a unui jurnalist din Ucraina, am documentat viața a 15 refugiați de război ucraineni care trăiesc în Timișoara. Ei vor fi cele 15 cărți, care își vor aștepta cititorii într-un spațiu special amenajat în Parc. Participarea cititorilor se realizează pe bază de înscriere.

De la ora 19.00: CONCERTE

Concert NinaNinar
Artiști:Telma Pereira și Carlos Garcia, Portugalia
NinaNinar este un concert documentar cu cântece de leagăn din diferite părți ale lumii, culese de la locuitorii din cartierul Arroios din Lisabona, unde conviețuiesc peste 90 de naționalități. Un concert de muzică cu suport vizual, prin care publicul are ocazia de a afla puțin despre istoria fiecărui intervievat, într-o călătorie muzicală în interiorul unei lumi care respirăși rezistă, într-o parte a Lisabonei. Este totodată o pledoarie pentru pace și interculturalitate.
Producător artistic: Cooperativa LARGO Residências.

Concert Mădălina Pavăl Live Orchestra
Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan (acordeon, chitară) urcă pe scena din Parcul Rozelor alături de Lucian Naste (chitară), Alex Corlan (bas), Ioana Turcu (flaut), Diana Ciudin (vioară), Sarah Andreescu (vioară), Larisa Retegan (violă), Mihail Grigore (violoncel), Iacob Artin Panighiant (contrabas), Alice Hristodor(harpă) și Philip Goron (percuție) pentru un spectacol complex. Muzica lor explorează fuziunea groove-urilor moderne cu instrumentele clasice și tradiționale.
Mădălina Pavăl, tânăra solistă din Bucovina care a pus folclorul românesc pe ritmuri moderne, crede că în aceste vremuri în care trăim prea rapid avem nevoie să încetinim ritmul, să ne chestionăm rădăcinile. Absolventă de Conservator la București, Mădălina Pavăl face prin cântecele ei o fuziune între doina românească, hip-hop şi muzica clasică. Cântă adesea despre natură, locul care o inspiră în cel mai mult.

Duminică, 25 Septembrie 2022

10.00-13.00 (simultan)

Ateliere de circ pentru copii și părinți, Școala de Circ
Ateliere de circ sub forma unei „piste de inițiere”. Aducem circul în Parcul Rozelor: acrobație aeriană (trapez & panglică), acrobație la sol, echilibru și jonglerie. Mari și mici suntem invitați să testăm, să se antrenăm și să ne distrăm împreună cu Școala de Circ. Mottoul atelierelor: „Totul e posibil, depinde de tine. Încearcă și vei fi surprins!” Activitate cu participare deschisă.


Orașul sustenabil, prin ochii copiilor
Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă
Zonele urbane sunt într-o continuă expansiune, iar până în anul 2050 se estimează că cea mai mare parte a populației va trăi în orașe. Împreună cu tinerele generații,identificăm noi abordări inovatoare prin care să dezvoltăm orașe cât mai sustenabile. Recomandat copiilor cu vârsta între 8 și 12 ani. Participarea, pe bază de înscriere.

11.30- 13.00

Moda verde: practici pentru consumatorii sustenabili
Alina Georgescu, Emma Szilagyi, Andreea Iager-Tako
Date din ce în ce mai alarmante sunt disponibile cu privire la impactul modei asupra mediului înconjurător, atât în ceea ce privește cantitatea de resurse utilizate pentru producția de haine cât și impactul devastator al deșeurilor textile, generate anual. Cum putem face alegeri mai sustenabile, în calitate de consumatori? Garderoba minimalistă și garderoba capsulă sunt două concepte prezentate în cadrul atelierului.
Totodată, vom afla povestea ONE.shirt, întreprindere socială locală născută din dorința de a reduce consumul industriei textile și de a transforma deșeurile textile și piesele de îmbrăcăminte, pe care dorim să le păstrăm, într-o formă nouă și un produs atemporal: bluza ONE.shirt.

Remesh – cum să transformi deșeurile publicitare în produse sustenabile
Întreprinderea socială Ateliere Fără Frontiere ne propune un atelier de transformare a deșeurilor publicitare în produse șic și sustenabile, evitând aruncarea acestora la groapa de gunoi. Recomandat copiilor cu vârsta între 4 și 10 ani. Participare pe bază de înscrieri. Totodată, pe toată perioada Festivalului, organizatorii de evenimente pot afla informații despre oportunitățile de colaborare cu asociația Ateliere fără frontiere cu privire la transformarea deșeurilor publicitare, rezultate în urma organizării evenimentelor culturale, în materiale promoționale sustenabile.

15.00-17.00:

Prezentarea cărții „Omenirea în pericol! Reconfigurare de traseu!”, autor Fred Vargas, discuții facilitate de Editura Seneca
Omenirea în pericol e o carte ce se adresează publicului larg, îndemnându-l să se informeze cu privire la schimbările climatice și la epuizarea iminentă a resurselor naturale, și să acționeze responsabil – chiar înaintea politicienilor – pentru viitorul umanității.

De la ora 19.00: CONCERTE

„Muzica este pentru toți”
Artiști: Kira Németh & Béla Wittek,Ungaria
Un duo muzical (chitară, percuție și voce) ce ne propune o interpretare sensibilă a unor melodii din cultura folk maghiară. Cei doi artiști vin din Nagyvázsony, localitate situată în apropiere de Veszprém, oraș care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, alături de Timișoara.
Eveniment organizat în parteneriat cu FeketeSereg Youth Association.

Concert Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase
Un concert complex de muzică lăutărească, cu cântece ce ascund în ele lacrimile, bucuria, durerea și nădejdea de ieri și azi.
O adevărată incursiune în muzica lăutărească din România, unde lăutarii au reprezentat de peste 175 de ani un spirit modern şi european, similar cu cel din alte colțuri ale Europei, fie că vorbim de interpreții de flamenco din Spania, de fado din Portugalia sau de jazz manouche din Franţa.
Simion Bogdan-Mihai este cântăreț, cobzar, pasionat de folclor, realizator radio și TV.
El va fi însoțit de Taraful Lăutarii de Mătase, compus din Cornel Neacșu, Robert Adam-Szoltan, Nelu Răducanu și Mandi Pană.

Eco Playground Ecologos este un spațiu interactiv unde vizitatorii Festivalului LA PAS pot afla totul despre Amprenta Ecologică și va fi deschis pe întreaga perioadă a Festivalului
Seneca EcoPlayground înseamnă că vei descoperi singur, cu ajutorul materialelor pregătite de noi, prin joc și multă intuiție din partea ta, cum funcționează natura din jurul tău și în relație cu tine. Vei afla care este relația ta cu NATURA – cum o influențezi și modul ei de a reacționa; cât de mare este impactul pe care îl ai asupra ei și cum poți să-ți micșorezi acest impact; diverse soluții și pașii pe care îi poți face pentru a avea un stil de viață sănătos pentru tine și planetă.
Care este urma pe care o lași pe planetă?
Participanții vor avea la dispoziție materiale diverse cu ajutorul cărora își vor calcula amprenta ecologică personală. Ce vor afla? Din ce este aceasta formată și cum o pot micșora prin gesturi mici în fiecare zi.
Care-i treaba cu Carbonul?
Vom testa la scară mică care este efectul creșterii cantității de dioxid de carbon din atmosferă. Ce se întâmplă cu acesta în diferite perioade ale anului, cum sunt afectate viețuitoarele de pe planetă (plantele și animalele) și omul?
Ne vom imagina posibilele scenarii din viitor și vom încerca să identificăm soluțiile care pot fi asumate la nivel individual.

Drumul produsului
De câte obiecte am nevoie în viața de zi cu zi? Câte obiecte are nevoie familia mea? Câte obiecte sunt pe planetă? Dar v-ați gândit vreodată de unde vin toate aceste obiecte, din ce sunt ele produse? De unde vin și foarte important, unde ajung după ce noi le folosim?
Economii prin ecologie
Auzim peste tot de comportamente ECOlogice, dar puțini știu că ele au un „efect secundar” benefic: ne ajută să cheltuim mai puțin pe resursele pe care le economisim. Aflăm care este impactul fiecăruia dintre noi asupra mediului, cum îl putem reduce, de ce merită efortul și cum putem face și economii pe parcurs!

Toate detaliile AICI

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.