Cafeneaua critică: Evocare Margareta Sterian

(luni, 19 septembrie 2022, orele 18.00-20.30, la Muzeul Național al Literaturii Române

sediul din Calea Griviței nr. 64-66, Sala „Iosif Naghiu”)

Luni, 19 septembrie 2022, la doi ani și jumătate de la ultima ediție de dinaintea pandemiei COVID-19-20-21-22, Cafeneaua critică invită publicul la o ediție specială de evocare, la 30 de ani de la dispariție, a pictoriței Margareta Sterian (16 martie 1897-9 septembrie 1992). Legatarul său testamentar, Mircea Barzuca, a donat Muzeului Național al Literaturii Române un fond de lucrări de artă și mobilier care i-au aparținut Margaretei Sterian. A putut fi astfel amenajat un atelier de artistă vizitabil, inaugurat pe 5 mai 2022 (în sediul din Calea Griviței, etajul II). Ediția specială a Cafenelei critice va prilejui o evocare a pictoriței, de asemenea scriitoare și traducătoare.

Participă: Ioan Cristescu (directorul MNLR), Mircea Barzuca (legatarul testamentar al Margaretei Sterian și donatorul fondului expus la MNLR), Magda Cârneci (scriitoare, critic și istoric de artă, redactoriță-șefă a revistei Arta a Uniunii Artiștilor Plastici), Cristian-Robert Velescu (critic și istoric de artă, profesor la Universitatea Națională de Arte din București), Eugenia Oprescu (șefa Secției Patrimoniu a MNLR) și Luigi Bambulea (cercetător științific la MNLR).

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1994-1998 în Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control, din nou la Club A, la POINT şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române – MNLR. De asemenea, Cafeneaua critică organizează şi ediţii „în deplasare”, în mijlocul evenimentelor culturale pe care le dezbate.

ATENŢIE!: Ediție programată la sediul din Calea Griviței al MNLR, parter, Sala „Iosif Naghiu” a Teatrului Dramaturgilor Români. Atelierul de artistă Margareta Sterian este vizitabil și cu această ocazie!

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.