Delirium – expoziție de pictură și sculptură

Artist: Simion Moldovan

Galeria Simeza – București

Curator: Mădălina Mirea

Vernisaj: 15 septembrie, ora 18

Program de vizitare: Luni – vineri 10 – 18

La Galeria Simeza, din București, are loc, în perioada 15 – 30 septembrie expoziția de pictură și sculptură intitulată Delirium, a artistului Simion Moldovan.

Este o expoziție eveniment, adusă de la Reghin, la distanță de 14 ani  de la retrospectiva de etapă, ce a avut loc la Căminul artei, înainte de mutarea definitivă a artistului, din București, în orașul natal.

Sculpturi și picturi ample și dramatice, perfect echilibrate ca pondere și impact, aduc în atenția publicului condiția creatorului, într-o lume distopică. Dincolo de subtilele citări ale lui Francis Bacon, lucrările lui Simion Moldovan ne sperie, ne îngrijorează și ne binedispun, în egală măsură. Ciclopi cu trei ochi, ateliere aglomerate de artist, femei gravide, copii tip memento mori, personaje fantastice sau autoportrete, alcătuiesc un mozaic dens, în care creatorul deține, încă, însă nu pentru mult timp, controlul.

Artist discret și încăpățânat, Simion Moldovan este prea puțin cunoscut de publicul larg, chiar dacă mai toți colegii lui de generație, de la Institutul Nicolae Grigorescu din București, pe care l-a absolvit în 1987, îl prețuiesc și îi apreciază opera.

Un artist, care ar sta bine pe orice simeză contemporană, indiferent de coordonatele geografice, trăiește ca un monah apostat și are acasă un câine și o bufniță.

Mădălina Mirea, Septembrie 2022