JURNAL VIZUAL /Viorica Ciucanu
Curator Ana Maria Ilie
15– 30 septembrie 
Lascăr Vorel Galeria
Vernisaj joi, 15 septembrie, ora 17:00
“De la rădăcinile mele de la poalele Ceahlăului, viața mea alături de un “lup de mare”(40 de ani pe mare), copiii mei, visul meu de a face artă și până la evenimentele actuale marcante, care au schimbat paradigme și percepții -pandemia și războiul.”- așa începe confesiunea Vioricăi Ciucanu despre ceea ce semnifică expoziția JURNAL VIZUAL 
Cea de-a douăzecea expoziție a Vioricăi Ciucanu, JURNAL VIZUAL, va fi deschisă din 15 septembrie la Lascăr Vorel Galeria și este un jurnal personal viu și onest, care nu își propune doar o înlănțuire de evenimente și trăiri din viața artistei, ci să trezească în privitor dorința de introspecție și sinceritate privind propria sa existență. 
În tușe puternice de culoare, în mișcări când bruște când line de pensulație, în perspective dinamice, regasim gânduri, emoții și amintiri. Deși Viorica Ciucanu vorbește despre perioade lungi care îi conturează etape importante din viață, ea  încapsulează în lucrări sentimentul regăsirii sinelui în tot ceea ce o înconjoară. 
Desigur, proiectul cuprinde un număr minimal de lucrări din perioade diferite, fiind construit in jurul ideii de regenerare continuă prin intermediul instalației care, iată, nu doar “îmbracă” în anumite puncte pereții galeriei, ci se extinde în afara ei, pe străzile orașului.
Crengile pictate în culorile mării, atât de familiară Vioricăi Ciucanu prin perspectiva muncii soțului ei, sunt fie parte din lucrări deja cunoscute, fie mici instalații dependente de spațiu.
Ar fi aproape imposibil de punctat in lucrări o viață atât de plină, cu evenimente transformatoare, cu intersecții de lumi conduse mereu de idealuri și pasiuni, însă artista alege anumite momente și face o sinteză de conținut vizual. Jurnalul ei are file mari cu scris clar, un început concret, un tumult și un sfârșit deschis, în continuă scriere. 
Lucrarea centrală e un triptic care impresionează nu doar prin dimensiuni (3x120x250cm), ci mai ales datorită materialului neconvențional pe care artista a ales să picteze -lemn OSB.
Un melanj de simțuri redate subtil și ludic(simțul vederii- prin coloristica aleasă, simțul tactil- prin textura materialului, simțul auditiv- prin apariția notelor muzicale și trimiterea către ritmul pașilor redați grafic prin  urmele tălpilor de pe suprafața lucrării).
Cei doi poli, sugerați  prin antitezele inchis-deschis, cald-rece, lumină-intuneric, construiesc Drumul – Viața, in general, pe care Viorica Ciucanu o percepe ca pe o simfonie al cărei dirijor e.
JURNAL VIZUAL  e o parte din ceea ce Viorica Ciucanu a strâns în viața sa, cu bune și mai puțin bune, cu sentimente, visuri, cu așteptare și regăsire.