În perioada 16-30 septembrie Accademia di Romania din Roma și ICR invită publicul să viziteze expoziția „Cum am ajuns aici? / Come sono arrivato qui? / How did I get here?” a artistului Vladimir Păun-Vrapciu. Vernisajul va avea loc vineri, 16 septembrie, ora 18, în Galeria ARR.
Expoziția reflectă creativitatea ca proces complex care îl implică pe deplin pe artistul Vladimir Păun-Vrapciu. Lucrările expuse îi evocă experiențele din ultimii doi ani, în care lumea pare să se fi oprit din cauza pandemiei de Coronavirus: prins în izolarea impusă, artistul și-a manifestat neliniștea și îngrijorarea ce se regăsesc în întrebarea din titlul expoziției. Unele dintre lucrări, care par a fi colaje, fac aluzie la scene care l-au marcat, la diverse sentimente și resentimente, formând compoziții complexe pline de simboluri. Din perspectiva privitorului, nu este ușor de descifrat amestecul de trimiteri și mesaje, fără descoperirea unor „chei” și oferirea unor explicații. Cert este că frământările artistului ne provoacă și pe noi, privitorii, să ne punem aceeași întrebare „Cum am ajuns aici?” De fapt, pandemia și amenințarea războiului din apropiere dovedesc fragilitatea existenței umane și aduc mărturie în plus asupra rolului fundamental al artei de a certifica valorile perene ale umanității.
Expoziția cuprinde 16 lucrări de pictură și grafică. Una dintre acestea, „24-25 decembrie”, a primit premiul „The Best Artist” și Premiul Special al Juriului Internațional al Bienalei de la Florența.
Vladimir Păun-Vrapciu: Arhitect și artist, cu rezultate remarcabile în ambele domenii creative, se află în deplina ascensiune a capacității sale artistice. Ca arhitect câștigă (în anul când era student în ultimul an al Facultății de Arhitectură și Urbanism din București, 2002/2003) realizarea unui proiect organizat de Fundația filantropică OAT FARM (Suceava) sub patronajul Prințului Charles, care a prezidat comisia de evaluare, un proiect reprezentând un așezământ destinat copiilor defavorizați. Proiectele sale arhitecturale au fost selectate pentru diverse Anuale și Bienale în ultimii ani (la Bienala Națională de Arhitectură din România 2018, 2021; la secția de Arhitectură a Bienalei Internaționale din Florența 2022). Ca artist plastic, a străbătut până acum un parcurs impresionant, creându-și un drum în lumea galeriilor de artă din țară și străinătate. Expoziții personale: „Conexiune în Brahma” (organizată în Buzău, orașul său natal, în 2019, apoi la Muzeul Țăranului Român, București, 2019), „Spațiul” (Muzeul Județean Buzău, 2021; Saphira & Ventura Gallery, New York, 2022; Muzeul Țăranului Român, București, 2022), „Cum am ajuns aici?” (Muzeul Țăranului Român, București, 2020; Muzeul de Artă, Târgoviște, 2021; Muzeul National Brukenthal -Sibiu; participări la mai multe expoziții internaționale de renume: la Bienala de la Florența (2019), Salonul Internațional Carrousel du Louvre, Paris (2019), Pavilionul de Artă „Art Safari”, București (2019), Bienala de Artă Contemporană de la Salerno (2020), a 70-a ediție a Bienalei de Desen Contemporan Osten de la Skopje, Macedonia de Nord (2020 – unde a fost selectat dintre 250 de artiști care s-au înscris cu 819 lucrări, și în final a fost distins cu „Premiul Osten” 2020; „acest premiu a revenit de-a lungul timpului unor artiști precum Pierre Soulanges, Henry Moore, Oskar Kokoschka”), la Bienala de Artă și Design de la Florența (2021, unde a fost premiat cu distincția „The Best Artist”, acordată în parteneriat cu World Association of Visual Arts), Bienala Internaționala de Artă „Adriatica”, Barletta, Italia (2021) ș.a. Vladimir Păun-Vrapciu este membru al Ordinului Arhitecților din România, Uniunii Artiștilor Plastici din România și World Association of Visual Arts (WAVA-Art). Expoziția va rămâne deschisă pentru două săptămâni, de marți până vineri, între orele 15:00-18:00 și sâmbătă între orele 10:00-12:00 și 15:00-18:00.
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA Tel. +39.06.3201594; e-mail. [email protected]
Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.
Cosmin Nasui is an art historian specialized in art history, 20th and 21st century – and art critic, curator, cultural manager, accredited evaluator of contemporary art, evaluator of cultural projects. He is the founder of the largest Romanian online platform for supporting and promoting Romanian contemporary art and culture www.modernism.ro. He is senior researcher at the PostModernism Museum and partner at the Nasui collection. Cosmin Nasui is a contributor as author and co-author of diverse publications and books.
https://www.postmodernism.ro/cosmin-nasui///Cosmin Nasui este curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. Este managing partner la Nasui collection & archives (www.cosminnasui.com) și curator la platforma muzeală privată PostModernism Museum (www.postmodernism.ro). Este autor de cărți de sinteză, monografii și studii de istoria artelor.
https://www.postmodernism.ro/cosmin-nasui/
Recent Comments