Teona Toderel. ”Im Like a Drop of Water on a Rock”

SOLO SHOW 

15.09.2022 – 09.10.2022

Kulterra Gallery

Str.Știrbei Vodă 104 – 106, sector 1, București

Joi, 15 septembrie, de la ora 19:00 se va deschide prima expoziție personală a Teonei Toderel la Kulterra Gallery. Prezentă deja cu lucrări în două dintre expozițiile organizate de galerie (Equinox și Kaleidoskop), Teona devine ”prim solistă” a galeriei cu această expoziție intitulată ”Im like a drop of water on a rock”.

Un titlu extrem de sugestiv deoarece surprinde și, totodată, dezvăluie ceva din secretul lucrărilor ei recente, în care lumea este întotdeauna prezentată în blur, plasată în afara focusului, focus care este orientat pe picăturile de ploaie (și pe urmele lor) care se preling pe ferestre imaginare. Fie că reprezintă scene urbane sau peisaje, lucrările din această serie ale Teonei Toderel sunt definite de aceste picături care se preling pe ”geam”, acaparându-ne atenția, făcându-ne să lăsăm în plan secund realitatea de dincolo.

Picăturile nu sunt, deci, altceva decât un alter-ego al artistei, subliniază fluid interpunerea dintre artist(ă) și realitate, demistifică pretenția de surprindere obiectivă a acesteia și ne dezvăluie un adevăr indiscutabil: nu vedem decât ceea ce vrea artistul să ne arate, iar artistul (ni) se va arăta întotdeauna pe sine indiferent cât de bine se va camufla în propria operă. Prin mărturisirea fățisă pe care Teona Toderel o face în titlul acestei expoziții, aflăm că picăturile de apă nu sunt altceva decât materializări transparente ale propriilor trăiri, ceea ce ne face să înțelegem că, de fapt, în timp ce ne descrie peisaje și colțuri de lume, ea nu face decât să (ni) se prezinte pe sine. Dinamică, fluidă și, în cele din urmă, corozivă, săpând în fiecare dintre noi trăiri și sentimente, lăsând urme și dizolvând încremeniri.

Lucrările Teonei Toderel ne plasează în spatele unor ferestre, de fapt, tablourile se substituie unor ferestre prin care privim lumea zugrăvită de artistă. O lume peste care a plouat sau peste care abia începe se plouă, în timp ce noi ne aflăm la adăpost, în ”interior”. Evident, acel interior este orice spațiu în care ne aflăm în momentul în care contemplăm oricare dintre aceste lucrări, dar – mai ales – el este propriul nostru interior. Noi înșine devenim un spațiu din care contemplăm, în siguranță, prin ”ferestrele” Teonei Toderel, lumile (sau fragmentele de lume) prin care ea ne ajută să călătorim.

Vă invităm, așadar, să o cunoaștem, joi, 15 septembrie, ora 19:00, în locurile prin care a dorit să ne plimbe.

Facebook event:  https://fb.me/e/2yZoBSURH

Despre artist:

Teona TODEREL (n.1992, Alba-Iulia, Romania) A terminat Liceul de Artă din Târgu-Mureș, specializare – pictură (2011), a studiat la Universitatea de Artă și Design, Cluj – Napoca (2011 – 2014), pe care a absolvit-o ca șefă de promoție, perioadă în care a studiat cu bursă Erasmus la Dokuz Eylül Üniveristesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Buca/Izmir, Turcia (2013-2014) A urmat un Masterat, în cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca; secția pictură (2017 – 2018). Din 2019 este studentă a facultății UAT, secția “scenografie și eveniment artistic”, anul 3.

A avut expoziții în Izmir (Turcia), în Cluj-Npoca și Târgu-Mureș. Lucrările ei figurează în colecții private din SUA, Canada, Norvegia, Spania, Italia, Germania sau Belgia.