Ștefan Curelici | Stone upon stone is a building la MV sci-art
Expoziția “Stone upon stone is a building” a tânărului pictor Ștefan Curelici (proaspăt absolvent de master în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara) s-a deschis la centrul de artă și știință MV din Timișoara (bd. Mihai Viteazu nr. 1) și poate fi vizitată până în 18 septembrie. Proiectul examinează potențialul spațiului construit dincolo de planificarea sistemică, interpretând orașul prin lentila structurilor invizibile, a imaginarului și a reconstrucției pictoriale, oferind o nouă înțelegere asupra alterărității spațiale în relație cu evoluția individului și a societății, în ansamblul ei. Titlul “Stone upon stone is a building” este inspirat de poezia cu același nume scrisă de artistul Kurt Schwitters (1887-1948), cunoscutul autor al “Merzbau”, casă și instalație, proiect care rămâne unul dintre reperele importante atât ale artei, cât și ale arhitecturii contemporane, cu ample semnificații filosofice.

La o primă vedere, picturile lui Ștefan Curelici, spre deosebire de casa – instalație a lui Kurt Schwitters, ne poziționează ca observatori externi ai unor momente și sit-uri arhitecturale familiare (din Timișoara, Lugoj ș.a.), la un proces în care individul se plasează în afara spațiului construit, iar dacă îl regăsim în acesta, are, mai degrabă, o funcție pasageră și tranzitorie, în care arhitectura are funcția dominantă în cadrul imaginii. La o observație mai atentă putem, însă, desluși relația complexă pe care artistul o are cu sistemul urban, relație care rezultă într-un soi de hartă foarte personală și structurală. Ștefan lucrează la o scară intimă, în care privitorul este, în fapt, invitat să își imagineze propria scară în relația cu spațiul construit în care trăiește, pe care îl tranzitează, pe care îl domină sau de care se lasă dominat” – Mirela Stoeac-Vlăduți, directorul centrului MV sci-art.

Arhitectura urbană capătă o funcție de internalizare, în care clădirile nu reprezintă doar un spațiu sau un sit, ci o suită de spații “pliate” în alte spații, un univers de interiorități aflat într-o stare permanentă de alterare, de repoziționare individuală. Este ceea ce filosoful francez Gilles Deleuze, via Liebniz, numește “intralumea care se manifestă în intracorp”, o casă care locuiește în noi, o monadă  în care lumea externă este o reflexie a celei interioare, o stare dinamică și deschisă, un mecanism viu care determină sistemul arhitectural să se afle într-o metamorfoză continuă.

Expoziția va putea fi vizitată de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00, până la data de 18 septembrie, la centrul de știință și artă MV (Bd. Mihai Viteazu 1, Timișoara).

Evenimentul face parte din programul Sci-art your life! al META Spațiu, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, și realizat cu sprijinul AFCN (Adminstrația Fondului Cultural Național) și al Consiliului Județean Timiș.

Program co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Acţiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2022