Prima expoziție personală Ranti Bam la Galeria Catinca Tabacaru: Obiecte sculpturale și multimedia inspirate de istoria politică a popoarelor africane
COMMON GROUND
curatoriată de Raphael Guilbert
VERNISAJ: Joi, 1 septembrie 2022 | 6-9PM
GALERIA CATINCA TABACARU
Calea Giulești 14, etaj 3, București
catincatabacaru.com
Galeria Catinca Tabacaru are plăcerea să prezinte în premieră, pe 1 septembrie, între orele 18:00-21:00, expoziția solo a artistei de origine nigeriano-britanică, Ranti Bam. Intitulată Common Ground, expoziția prelungește firul curatorial dedicat artei feminine din cadrul galeriei. Curatoarea expoziției, Raphael Guilbert, valorifică astfel mediul argilos de care se folosește artista pentru a evidenția relația indisolubilă a omului cu natura.
Vernisajul expoziției și deschiderea noului sezon la Catinca Tabacaru Gallery, va fi întreținut de sonoritățile vibrante și electro-acustice ale grupului experimentalist Brightside. Fondat în 2021 de către chitaristul Grigore Marin împreună cu Dj-ul Hammee, Brightside mixează o fluiditate constantă între percuția acustică și cea digitală accentuată de reverberații psihedelice.
Un nou corpus de obiecte sculpturale traduse în ceramică, video și fotografie, care se intersectează cu mediul performance surprind practica multidisciplinară a artistei. Reunite sub umbrela conceptului de Common Ground – tradus în românește: “Teren comun”, lucrările încorporează dorința artistei de a “topi” granițele între om și natură.
Opera artistei reflectă pluralitățile istoriei sale personale marcată de viața trăită între Africa și Europa, integrând astfel cultura vizuală și spirituală a două lumi diferite și a modului în care acestea se întâlnesc/ciocnesc astăzi. Noua serie de sculpturi sunt avatare ale corpului. Se predau unei îmbrățișări, subzistă în spațiul dintre literal și metaforic, abstract și figurativ; s-ar putea spune că Bam expune interiorul înaintea exteriorului; spiritul înaintea formei. Lucrările sale ar putea fi vase, vase cu exterior din piele sau asemănătoare epidermei. Imperfecte, ele se încrețesc, crapă, cuprinse și strâmbate de îmbrățișarea lui Bam. Exterioarele acestor vase ascund acumulări de glazură galben-metalică, care luminează interiorul – o sursă sacră, puternică în ciuda deteriorării structurale.
Călătoria continuă a lui Bam în cultura yoruba din Nigeria sa natală dezvăluie aspectele semiotice ale femininului (intimitate, îngrijire, vulnerabilitate, vas conținător) ca fiind vitale în considerarea modului în care relația cu natura poate distruge structurile ideologice. Aici, meșteșugurile sunt abordate ca un antidot pentru violență.
Actul de a defini implică violență. Prin opera sa, Bam caută eliberarea de definiții. Îndreptându-și atenția către Nigeria, artista recunoaște conflictul care a dus la formarea sa: un stat impus, creat de Royal Niger Company cu scopul creșterii capitalului pentru Coroana Britanică. Trecerea forțată de la sistemele indigene la forța de muncă salariată, privatizarea pământului comunal, trecerea accelerată la culturi genereatoare de profit de la agricultura de subsidență, îndoctrinarea credințelor iudeo-creștine și asimilarea drastic orchestrată a culturii consumului și a rolurilor de gen… sunt toate acte de definiție. .
În zilele noastre, discursul despre ce înseamnă a fi african în capitalele globalizate este în creștere. Cum interacționăm noi, în Occidentul neoliberal, cu pluralitățile identității africane trecute, prezente și viitoare? Lucrarea lui Bam este o formă intimă a acestei explorări sociale. Argila deține puteri narative și curative. Este maleabilă, fragilă, erotică; argila e o formă a memoriei. Bam abordează materialul pentru alinare, pentru răgaz, pentru eliberare. Ea îl îmbrățișează, împlinindu-și dorința de intimitate și simbioză – cuvântul olandez Huidhonger este cel mai bun descriptor pe care îl poate evoca pentru acest sentiment. Înseamnă foame de atingere: sentimentul pe care oamenii îl dezvoltă atunci când sunt deconectați unul de celălalt
Intitulându-și lucrările Ifa, Bam le semnalează multiplicitățile. Ifa în yoruba poate însemna atât (ifá): divinație, cât și (I – fàá): a trage aproape. Poate că sunt obiecte votive care aduc omul mai aproape de divin. În calitate de privitori, suntem transformați în martori ai performării unui ritual care o transformă pe artista – o nouă dorință de a-și împărtăși spațiul intim – neîmpodobită, brută, în proces. Este un act foarte african să ne invite în comună; dar, este un act universal de a ne invita să fim o comunitate. Ea îndepărtează astfel culoarea, forma controlată și singurătatea. Este un act tipic african de a ne invita să fim în comuniune; dar, este un act universal să fim invitați să fim o comunitate.
Despre Ranti Bam:
Ranti Bam locuiește și lucrează între Lagos (Nigeria) și Londra (Marea Britanie). După un master obținut la School of Art, Architecture and Design din Londra (The CASS), unde a cercetat prin intermediul design-ului și a culturii vizuale posibilitățile de conștientizare ale omului în ceea privește relația inseparabilă a acestuia cu natura, a primit o diplomă la renumitul curs de ceramică de la City Lit. Ranti Bam a absolvit rezidențiale la Moly Sabata (Sablons), Cite Internationale des Arts (Paris) și EKWC (Ositerwijk). În 2018, a făcut parte din show-ul Silvei Bisi (Galeria Lucrurilor Mici) în cadrul Bienalei de la Dakar OFF. Lucrările ei au fost expuse la New York, Londra, Harare, Miami, Lagos, Paris și Berlin și se află în diferite colecții, inclusiv la The Brooklyn Museum și The V&A.
Despre Raphael Guilbert:
Raphael Guillbert este curator independent și partener din 2015 al galeriei Catinca Tăbăcaru. Practica sa se focusează pe voci artistice emergente, explorând astfel problemele societății contemporane.
Despre Catinca Tăbăcaru:
Catinca Tăbăcaru a fondat galeria în 2014 în New York City, unde și-a construit o reputație internațională pentru a descoperi talente unice. În 2015, Tăbăcaru a început să lucreze în Harare, Zimbabwe, împreună cu Rachel Monosov, Raphael Guilbert și numeroși artiști ai galeriei (CTG Collective), iar în 2017, au construit și deschis a doua locație a galeriei în parteneriat cu organizația locală, Dzimbanhete Arts and Culture Interactions.
În 2020, Catinca Tăbăcaru a mutat sediul principal al Galeriei de la New York la București, România .
Experiența itinerantă a galeriei se reflectă în programul internațional care include reprezentarea artiștilor de pe 5 continente, în cadrul unor rezidențe și participări frecvente la bienale internaționale.
Lucrările artiștilor din portofoliul galeriei au fost expuse și achiziționate de muzee și instituții din întreaga lume, precum: Bienala de la Veneția, Dakar, Cairo și Bamako; Muzeul Whitney (New York), Institutul de Artă din Chicago, Muzeul de Artă al Județului Los Angeles (LACMA), Muzeul Block de la Universitatea Northwestern (Illinois), Albright Knox (Buffalo), Muzeul de Artă din New Orleans ( NOMA ), Galeria Națională a Zimbabwe (Harare), Muzeul Național de Artă (București), BOZAR (Bruxelles), Palazzo delle Esposizioni (Roma), Kunsthaus Hamburg și Bundeskunsthalle (Bonn).
GALERIA CATINCA TABACARU
Calea Giulești 14, etaj 3, Bucharest
+40 (0) 722 430 430


Recent Comments