Biblioteca Academiei Române organizează expoziția cu titlul ”TEHNICI FOTOGRAFICE – Unicate și rarități din colecția Bibliotecii Academiei Române”, în care vor fi expuse unele dintre cele mai importante exponate ale arhivei fotografice a bibliotecii.
Expoziția, curatoriată de Dragoș Andriana, bibliograf al Cabinetului de Stampe al bibliotecii, doctorand al Universității Naționale de Artă București, cercetător și practician al tehnicilor istorice de fotografie, va fi un eveniment special, pentru că își propune să prezinte și celor mai puțin familiarizați cu fotografia istorică și cu tehnicile de secol XIX, dar și profesioniștilor fotografi, imagini unicat din istoria fotografiei românești și universale, fotografii în original, ele însele pline de istorii și legende, precum o serie de daguerreotipii, printre care cea a lui Nicolae Bălcescu, sau prima fotografie atestată din țara noastră, celebra calotipie de la 1848 a lui Carol Popp de Szathmari, înfățișând un Cupidon cu brațele frânte, primele fotografii de război din lume (războiul Crimeii – 1853), aparținând aceluiași fotograf, cele șapte calotipii-portret ale lui Dimitrie Sturdza Scheianu din 1852, imagini fotografice inedite din războiul de independență din 1877 (Franz Duschek), imagini cu aromâni ale fraților Manakia și alte surprize. Începutul secolul XX este reprezentat prin stereoscopii pe sticlă de Stelian Petrescu (anii 1910-1920) și fotografii cu Bucureștiul interbelic ale lui Nicolae Ionescu. Expoziția mai cuprinde o serie de albume de fotografii unicat, panorame fotografice de secol XIX ale Bucureștiului, precum și exponate de tehnică fotografică de secol XIX și XX din colecția bibliotecii și din cea personală a curatorului.
Fiind vorba de un fond foarte extins de fotografie, selecția a fost dificil de făcut, dar în vremurile în care aproape orice locuitor al planetei are tehnologie fotografică de vârf în propriul buzunar și este bombardat cu mii de imagini zilnic, aceste fotografii care au străbătut timpul și i-au supraviețuit până astăzi, făcute cu tehnici primitive, greu de reprodus astăzi, sperăm să le găsiți cu atât mai valoroase.
Vernisajul va avea loc luni, 29 septembrie 2022, la ora 13:00, și va fi deschisă în zilele lucrătoare între orele 9-14, până pe 16 septembrie. Vă așteptăm cu drag.
Recent Comments