Tedora Enache-Brody @ Jazz in The Park 2022: Concertul de anul acesta este o întoarcere în lumea acelui jazz classic care m-a fascinat de la începuturi

Cea de-a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park va avea loc în perioada 1 – 4 septembrie 2022, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, cel mai vechi muzeu în aer liber din România. După doi ani în care s-a desfășurat în variante restrânse, condiționat fiind de restricțiile pandemice, Jazz in the Park aduce din nou în fața publicului un lineup vibrant, eclectic și bogat, cu artiști renumiți precum The Comet is Coming și Asaf Avidan, dorind să confirme încă o dată numele de Europe’s Best Small Festival.

În anticiparea festivalul de la începutului lunii septembrie, i-am invitat pe câțiva dintre artiștii confirmați la această ediție aniversară a festivalului să răspundă la câteva întrebări.

În peste 20 de ani de carieră, Teodora Enache-Brody s-a reinventat continuu, abordând jazzul și world music în moduri din ce în ce mai speciale. Fosta matematiciană transformată în cântăreață de jazz încântă cu tonul ei profund și visceral al vocii de jazz și uimește cu texturile ei vocale când reinterpretează piese de muzică clasică. O aprigă exploratoare spirituală și muzicală, cu 14 discuri la activ, de la jazz, klezmer, etno jazz, la proiecte speciale precum musicalul „The Prophet”, după capodopera lui Kahlil Gibran, Teodora Enache-Brody își continuă căutările artistice în noi teritorii, aflate la intersecția dintre jazz și muzica clasică.

Albumul ei din 2020, „Departure Door”, este o explorare vocală unică a compozițiilor baroc și clasice, precum Rapsodia nr. 1 de George Enescu sau cele șase dansuri românești ale lui Béla Bartók. Discul oferă straturi vocale subtile echilibrate între jazz și clasic, ocazional note puternice de succes, lucru delicat la chitară, sunet solid și cald de violoncel și o explozie colorată de percuție.

Care a fost prima reacție când ai primit invitația de a participa la Jazz in the Park?

M-am bucurat mult. Iubesc Clujul și am amintiri superbe legate de festivalul Jazz in the Park.

Ce te inspiră în ultima vreme? Ce lucruri, oameni, idei au avut un impact asupra muzicii tale?

Mă inspiră autenticitatea oamenilor. Oamenii care își lasă amprenta pe Pământ, aducând frumusețe, vindecare, lumină oamenilor și Pământului, prin ceea ce ei înfăptuiesc fiecare, prin menirea lor. Autenticitatea vine din contactul cu sufletul nostru, nu vine cu moda sau cu timpul. Nu este o căutare exterioară, ci vine din interior. Dintr-o căutare interioară.

Muzical, mă inspiră unirea lumilor prin sunet. Creativitatea, energia creativității se amplifică în această direcție.

 

Ce ți-ai dori să simtă și să înțeleagă publicul Jazz in the Park la concertul tău?

Îmi doresc să văd oameni fericiți. Care să plece cu o dorință de a trăi mai frumos, o dorință de a dărui mai mult, cu o dorință de a iubi mai mult. În mod special, concertul de anul acesta este o întoarcere în lumea acelui jazz classic care m-a fascinat de la începuturi. Este o întoarcere, o văd ca pe o spirală, o revenire, dar cu toată experiența acestei călătorii muzicale de-a lungul anilor.

Călătoria mea muzicală a avut mai multe etape: etapa jazzului classic, apoi doina în jazz, apoi ethnic music, urmată de muzica clasică, mai ales în ultimii ani.Iar cel mai nou proiect muzical a fost Unifying Worlds.

La Cluj voi veni să cânt… JAAAAAAAAZZ !!!

Care este albumul de jazz care ți-a atras atenția în ultima vreme?

Cecile McLorin Salvant – Ghost Song.Am plâns când l-am ascultat și multă vreme am fost marcată.

Ai observat o schimbare în felul publicului de a relaționa cu muzica jazz? În ce direcție simțiți că evoluează acest gen?

Jazzul nu mai poate fi încorsetat într-o etichetă anume.

Jazzul este ca o entitate vie, care se schimbă, se ramifică, se dezvoltă.

Toate marile festivaluri din lume au o varietate și o diversitate fantastică: multe trupe de jazz experimental, căutări artistice, fuziuni între curente… este amețitoare versatilitatea jazzului.

Și publicul caută, experimentează, are nevoie de nou. Îmi ador publicul și mă las inspirată de întâlnirea noastră din 4 septembrie de la Cluj.

JAZZ IN THE PARK este un festival de jazz contemporan fondat în 2013 și care a adus până acum  la Cluj peste 300 de concerte de jazz cu artiști de pe aproape toate continentele, devenind  foarte repede unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. Pe scenele lui au  concertat artiști precum Marcus Miller, Judith Hill, Ghost Note, Richard Bona, Bill Laurance,  Dhafer Youssef, Robert Glasper, Nouvelle Vague sau Hindi Zahra.  

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei ’’Best Small European Festival’’ la cea de-a  XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards, devenind astfel primul festival  de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. Din  2018, festivalul Jazz in the Park este membru al European Jazz Network. 

Mai multe informații despre bilete și acces se găsesc aici.


Site: jazzinthepark.ro

Facebook: /jazzintheparkromania

Instagram: @jazzintheparkromania