• Toate fotografiile tale din cadrul expoziției NOI 2 | WIR-Portrete româno-germane sunt alb si negru și desigur, ele ne transmit diferite stări. Am putea spune că, în fotografiile tale putem citi povești. Cât de interesant a fost să documentezi atâția oameni și cât de provocator a fost să le imortalizezi povestea fiecăruia?

Cred că unul dintre cele mai interesante lucruri din acest proiect a fost faptul că am interacționat cu oameni din medii diferite: sportivi, muzicieni, actori antreprenori, politicieni etc. și faptul că am călătorit prin Romania pentru a ajunge la o parte dintre ei. A fost o experiență interesantă să văd atât de multă diversitate, oameni diferiți, abordări de viață diferite pe care a trebuit să le captez în câte o fotografie. 

Meike Schmelzer si Ana Maria Iuganu_foto Adi Tudose


  • Realizarea fotografiilor a arătat ca o ședință foto? Sau te-ai axat mai mult pe instantanee?

Realizarea fotografiilor sunt un cumul de experiențe acumulate de mine până acum, având un background solid în zona cinematografiei care mă inspiră cel mai mult. Cred că în ultima perioadă mi-am asumat mai puternic felul în care îmi doresc să fotografiez. Și.. îmi iese.

Marlene Herberth si Alex Herberth_foto Adi Tudose

  • Ai vreo fotografie preferată a acestui proiect? Dacă da, care este și de ce este preferata ta? Întreb asta deoarece ea vine la pachet cu povestea cuplului..
    Nu pot să spun că am o fotografie anume preferată din cadrul proiectului Wir2-Noi2, dar da, cu anumite cupuri simt ca am interacționat mai intens și m-am simțit mai confortabil. Am căutat mai degrabă să pun cap la cap o serie de fotografii pentru acest proiect decât sa am fotografii individuale. 

 

  • Cum crezi că se simt oamenii atunci când îi fotografiezi? Există situații când trebuie să empatizezi cu ei? Cum îi faci, cum îi determin să fie parte din arta pe care ne-o prezinți?

Mereu empatizez cu oamenii pe care îi fotografiez și abordez fiecare persoană separat în funcție de cum îl sau cum îi simt. 

Îmi place să cred că indirect cădem de comun acord ca împreună cu subiectul sau subiecții putem construi ceva special pentru că totul se concretizează într-o relaționare, iar dacă acest proces este sincer nu are cum să nu funcționeze.

Anna Bous Bolik si Mihaela Bercea_foto Adi Tudose


  • Unde te mai putem vedea în București? Ce proiecte mai ai?

Lucrez în paralel la două proiecte personale pe termen lung, unul este despre felul în care văd eu Bucureștiul (https://aditudose.com/You-are-free-from-fear-and-pai) proiect pe care l am început în 2018, iar celălalt  proiect este despre young adults din Romania (https://aditudose.com/Untaintedpe care l-am început în vara lui 2021. Vă țin la curent cu viitoarele proiecte și pe site-ul meu oficial pe care l-am menționat mai sus.

Adi Tudose

///

Goethe-Institut celebrează parteneriatul româno-german printr-o expoziție documentară inedită organizată la 2/3 Galeria, iar în acest sens noi am aflat mai multe de la directorul Institutului Dr. Joachim Umlauf care ne-a povestit ce provocări a avut în timpul implementării proiectului. Am mai stat de vorbă și cu artistul fotograf Adi Tudose care a surprins în cadre absolut minunate, artiști, sportivi sau politicieni. Expoziția NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane se poate vizita până pe 21 iulie la 2/3 Galeria, iar intrarea este liberă.

Poveștile pot fi citite și vizualizate și pe pagina de Facebook a Institutului: https://www.facebook.com/GoetheInstitutBucuresti