De la 1 iulie și până la 28 august, povestea Art Nouveau-ului din România se spune la Palatul Culturii din Târgu Mureș

Institutul Național al Patrimoniului (INP) aduce expoziția „Manifestări ale Artei Totale în România: Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil” într-una dintre cele mai reprezentative clădiri ale stilului: Palatul Culturii de la Târgu Mureș.

Expoziția este realizată în cadrul proiectului Art Nouveau 2 și este dedicată evoluției pe teritoriul actual al României a unui stil de anvergură internațională. Se trec în revistă programe de arhitectură dezvoltate în cele mai diverse colțuri ale țării – de la Arad, Timișoara sau Baia Mare la Brașov, Târgu Mureș și Cluj-Napoca, Băile Govora, Borsec sau Botoșani și până la Brăila, București sau Calafat.


Vernisajul expoziției are loc vineri, 1 iulie, începând cu ora 16:00, în prezența gazdelor expoziției – Muzeul Județean Mureș, Palatul Culturii – a cercetătorilor care au contribuit la realizarea acesteia și a invitaților lor – reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor interesate de promovarea patrimoniului cultural local.
Pasionații de experiențe culturale și descoperiri istorice sunt invitați să descopere vocabularul emblematic al acestui stil prezent în toate formele artei, precum și modul în care expoziția se integrează în atmosfera unui spațiu cunoscut pentru parcursul său Art Nouveau, Palatul Culturii din Târgu Mureș, clădire simbol a stilului Szecesszió.

Expoziția propusă de Institutul Național al Patrimoniului va fi găzduită de mai multe orașe reprezentative, Sinaia și Timișoara, pentru a contribui la înțelegerea istoriei, a specificului și valorii moștenirii Art Nouveau în România.

Secțiunile expoziției cuprind, pe lângă clădiri emblematice pentru manifestarea Artei Totale pe teritoriul țării noastre, serii de detalii grupate în tematici precum: arta tâmplăriilor din lemn, geometrii și modulări de pavimente, declinări decorative murale, expresivitatatea instalațiilor, măiestria pieselor spațiului interior, obiecte decorative.

Pentru mai multe detalii despre expoziție, vă rugăm să accesați link-urile urmatoare: Expoziția „Manifestări ale artei totale în România. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”, catalogul și alte materiale și evenimente aferente au fost realizate de Institutul Național al Patrimoniului în cadrul proiectului ART NOUVEAU 2. Consolidarea identității culturale a regiunii Dunării pornind de la moştenirea comună a patrimoniului ART NOUVEAU.
Despre proiectul ART NOUVEAU 2 (2020 – 2022)

Scopul proiectului: consolidarea identității culturale şi a patrimoniului Art Nouveau din regiunea Dunării 2022 în parteneriat cu instituţii şi muzee din alte 5 state riverane Dunării (Austria, Serbia, Slovacia, Croația şi Ungaria).
Obiective principale: 1) creşterea nivelului de cunoaştere a patrimoniului Art Nouveau în rândul publicul larg, 2) dezvoltarea comunităţii profesionale specializate în Art Nouveau din regiunea Dunării şi 3) profesionalizarea promovării turistice a patrimoniului Art Nouveau.

Finanțare: Proiect cofinanţat din Fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA II). Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea este un instrument de finanţare al Interreg care urmăreşte îmbunătăţirea aplicării politicilor şi programelor de dezvoltare regională în zona Dunării. Mai multe informații despre proiect: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2

Parteneri ai Institutului Național al Patrimoniului în dezvoltarea expoziției
Muzeul Județean Târgu Mureș – Palatul Culturii: Koppány Bulcsú ÖTVÖS, director; Szántó Loránt / Fülöp Timea, șef serviciu; Oniga Erika, muzeograf.
Muzeul Național Peleș: Narcis Dorin Ion, director general; Mircea-Alexandru Hortopan, director patrimoniu.
Aquatim – Muzeul Apei: Ilie Vlaicu, director general; Loredana Leordean, coordonator programe educaționale.