“Împreună pentru Herculane”: Creație de Film, Superputeri și Burse! Program Estival oferit pasionaților de Patrimoniu și Comunicare Audio-Vizuală

De ce pentru Patrimoniul din Herculane:

Patrimoniul din România se află într-o stare precară, adesea irecuperabilă. Cu fiecare zi, fragmente esențiale ale memoriei colective dispar. Ignorarea cotidiană a patrimoniului distruge nu doar o resursă economică, socială și culturală, ci chiar diversitatea valorilor care construiesc împreună identitatea noastră individuală și colectivă. Situația este cu atât mai disperată cu cât restaurarea multor obiective de Patrimoniu necesită resurse considerabile, care depășesc de cele mai multe ori posibilitățile autorităților, proprietarilor sau societății civile locale. În acest context, salvarea poate să vină doar prin implicarea extinsă a celor care știu că dincolo de bunurile materiale se află relația lor cu oamenii, apartenența lor la țesutul social, conexiunile profunde cu evoluția noastră ca indivizi și societate.

Pentru a ajuta procesul de aducere împreună a resurselor necesare salvării unui patrimoniu extraordinar care implică eforturi extraordinare, Academia de Film Cineimpact vă invită să fiți participanți și parteneri în programul “Împreună pentru Herculane”. Această inițiativă adaptează la nevoile Patrimoniului una din cele mai eficiente metode de cercetare și comunicare socială: realizarea de Filme și Conținut Media cu ajutorul Sociologiei și Antropologiei Vizuale. În cadrul programului “Împreună pentru Herculane”, puterile convergente ale acestor domenii vor fi dedicate relațiilor dintre societate și patrimoniul celei mai vechi stațiuni balneo-climaterice din România, care aduce beneficii terapeutice oamenilor încă din anul 102 dHr.

Aflată la a șaptea ediție, Academia de Film Cineimpact creează în 2022 o sesiune specială dedicată Patrimoniului din Băile Herculane, în intervalul 30 iulie – 14 august. Studenții vor învăța să folosească o metodă de cercetare socială, de creativitate și storytelling audio-vizual, cu rezultate recunoscute la nivel internațional prin două selecții și un premiu la prestigiosul Festival Internațional de Film de la Cannes. Academiile Cineimpact au explorat începând cu anul 2014 tematici sociale diverse și au dezvoltat creativ studenți din peste 20 de țări, de pe 5 continente.

Burse pentru participanții din România

Pentru a încuraja implicarea pe termen lung în susținerea patrimoniului din România, participanții cetățeni sau rezidenți în România vor fi sprijiniți prin burse Cineimpact. Candidații români sunt încurajați să aplice la bursele care acoperă minim 50% din costurile de participare. Alături de studenții străini deja înscriși, participanții au de asemenea șansa de a câștiga premiul Cineimpact în valoare de 500 de euro, destinat sprijinirii celui mai bun proiect care vine in ajutorul patrimoniului.

Program și condiții de admitere:

Candidații selectați vor crea filme documentare și hibride destinate punerii în valoare a patrimoniului și peisajului cultural din Herculane folosind o metodă care aduce împreună Filmul și Științele Sociale, Videografia și Antropologia Vizuală. Materialele rezultate vor putea fi folosite pentru atragerea resurselor necesare sprijinirii patrimoniului din Herculane, iar cunoștințele dobândite vor fi utilizate la nivel național, în susținerea altor cauze care necesită sprijin de urgență.

Nivelul necesar de experiență tehnică în domeniul filmării și editării este unul minimal, abilitățile tehnice putând fi accesate sau optimizate din numeroase surse aflate la un click distanță. Focusul experienței practice din cadrul Cineimpact este pe dezvoltarea abilităților de a construi povești audio-video într-o manieră care cercetează în profunzime subiectul ales, creează conexiuni emoționale, generează empatie și implicare personală. Au mai rămas 3 locuri libere. Candidații sunt sfătuiți să aplice fără întârziere, cei selectați vor beneficia de o etapă de pregătire a cursurilor, care va începe în curând. Este încurajată participarea celor pasionați de patrimoniu, natural sau cultural, material sau imaterial, cu experiență în domeniile Arhitectură, Urbanism, Arheologie, Restaurare, Peisagistică, Antropologie, Sociologie, Etnografie, Jurnalism Vizual, Artă Foto-Video, Producție Media sau Film. Mai multe detalii despre program și regulamentul de participare:   

https://cineimpact.org/film-summer-academy-2022/.

Participanții la Program se vor îmbogății cu:

  • Metode de cercetare specifică științelor sociale, sociologiei, antropologiei
  • Metode de accelerare a creativității, aplicate la idei și cauze nobile
  • Storytelling audio-vizual de calitate, capabil să creeze povești sociale empatice
  • Colaborarea în cadrul academiei de film cu colegi din alte țări
  • Îndrumarea unei echipe cu recunoaștere și experiență internațională.

Credem cu tărie că soarta Patrimoniului poate fi schimbată pas cu pas prin implicarea pe scară largă a societății. În acest demers este esențială cercetarea antropologică la firul ierbii, documentarea beneficiilor Patrimoniului în context social și comunicarea eficientă a realităților și nevoilor din teren. În acest sens, invităm pasionații de Patrimoniu și Comunicare să își antreneze superputerile cu ajutorul Filmului și Științelor Sociale. Ca parte a societății civile și academice vă invităm să deveniți un partener esențial în dezvoltarea și promovarea oportunității oferite de programul “Împreună pentru Herculane”. Alături de instituțiile și organizațiile pe care le reprezentați (sau în care activați), ne-am bucura să construim împreună un parteneriat durabil în vederea specializării unor profesioniști performanți în Comunicarea pentru Patrimoniu.

Informații suplimentare: [email protected]

Detalii și înscriere: http://www.cineimpact.org