Scena românească de teatru este încă în convalescență. Avem, totuși, speranțe că reconectarea cu scena europeană este relansată în contextul post-pandemic, prin prezența unor artiști precum Gianina Cărbunariu, Radu Afrim și Catinca Drăgănescu în contexte prestigioase de lucru în Europa – prima cu premiera Waste! la Schauspiel Stuttgart apoi invitată la conferința EASTAP de la Milano și anunțată ca membru al juriului la Festivalul Shakespeare din Gdansk în luna august, cel de al doilea în turneu cu spectacolul Trei surori la Festivalul de teatru din Torun, Polonia, cea de a treia cu un nou spectacol teatru-documentar- concert, Millenial History de Andrea Voets pus în scenă la De Balie, Amsterdam. Invitarea unor creatori români activi pe scena europeană, precum Alexandra Badea sau Eugen Jebeleanu, ambii cu noi premiere la Teatrul Național din București marchează o nouă deschidere de care e mare nevoie, mai ales pe această scenă, zguduită de scandaluri și de lipsă de coerență a repertoriului. Ediția cu numărul 13 a Festivalului Shakespeare de la Craiova, a contribuit esențial la această reconectare, prin prezentarea spectacolelor unor creatori precum Robert Lepage, Oskaras Korsunovas, Tiger Lilies, alături de premiere locale cu piesele shakespeariene semnate de Silviu Purcărete, Bocsardi Laszlo și Botond Nagy. Au revenit la viață și alte evenimente locale, printre care Zilele ”Matei Vișniec” organizate de teatrul cu același nume, în timp ce altele se pregătesc să o facă în toamnă. Despre toate acestea puteți citi în noul număr 56 (2)/2022 al Scena.ro.

Pe coperta acestui număr o veți găsi pe actrița Raluca Aprodu: o puteți vedea în cele mai bune spectacole de la Teatrul Național din București, în filme și în seriale TV. De curând, a intrat în viața abonaților HBO în rolul titular din Ruxx, noua multdiscutată producție locală despre tinerii care vor să schimbe societatea românească. Obișnuită să fie pe coperțile revistelor de tot felul, actrița Raluca Aprodu apare acum pentru prima dată pe coperta unei reviste de teatru, Scena.ro, fotografiată de regizorul Radu Afrim. Revista în format print poate fi găsită în librării începând cu 30 iunie. Până atunci, puteți citi un interviu cu Raluca Aprodu în ediția online a revistei la www.revistascena.ro

Vă reamintim că Scena.ro dezvoltă conceptul de interactivitate prin includerea în articolele în print a unor coduri QR care pot fi citite direct cu camera foto a telefonului sau cu aplicația QRCode descărcată gratuit în orice telefon smart sau tabletă. Cititorul poate astfel să adauge articolului pe care îl citește informații foto, video sau articole complementare, prin intermediul device-ului electronic preferat. Acest nou instrument de navigare asigură și legătura permanentă dintre conținutul editorial care apare exclusiv în ediția în print a Scena.ro și conținutul care apare exclusiv online pe site-ul www.revistascena.ro.

Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Revista este un proiect independent, care depinde de cititorii săi. Campania de abonamente pentru 2022 este deschisă: pentru abonare trimite un email pe adresa scena.ro@gmail cu numele complet și adresa, urmând să primești instrucțiuni pentru efectuarea plății.

Abonamentul reînnoit costă 60 lei, iar un abonament nou 65 lei.

Abonează-te și tu pentru a primi acasă toate numerele din acest an!

Numărul 56 (2)/2022 a apărut cu sprijinul UNITER – Uniunea teatrală din România.