Dr. Joachim Umlauf – Director Goethe-Institut

  1. În ce context vine expoziția NOI 2 | WIR-Portrete româno-germane și cum v-ați gândit să o organizați?

Ei bine, contextul a fost și este în continuare aniversarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie germano-român, încheiat în 1992, care a marcat o nouă eră în relațiile germano-române. Am vrut să sărbătorim acest lucru și de aceea ne-am gândit la asta: Care este cel mai bun mod de a arăta legătura dintre societatea germană și cea română, caracterizată pe de o parte prin minoritatea germană care a plecat în mare parte în Germania, dar pe de altă parte caracterizată și prin mulți români care pleacă în Germania definitiv sau ca muncitori sezonieri? Și atunci ne-a venit această idee: o expoziție în care să prezentăm cupluri. Cupluri adevărate, desigur, dar și cupluri care lucrează împreună, sunt prieteni sau care sunt interconectați într-un alt mod.

  1. De ce sunt ilustrate poveștile unor cupluri? De ce nu doar povestea unui singur om?

    Cred că, în parte, am răspuns deja la această întrebare. Este vorba despre dialog Intercultural sau: dialog între culturi. Cum pot oamenii să se găsească unii pe alții, cum se înțeleg unii pe alții dincolo de granițele lingvistice, dar și culturale?

  2. Expoziția NOI 2 | WIR-Portrete româno-germane pare să aibă un fir narativ închegat. Are o singură team, însă zeci de personaje participante. E ca un roman de citit. Cum s-a legat acest proiect? Ce provocări ați întâlnit?

A apărut pentru că, așa cum am spus, sărbătorim cea de-a 30-a aniversare a acordului de prietenie și ne gândeam ce proiect poate face dreptate celor 30 de ani. De aici, desigur, 30 de cupluri, după cum vă puteți imagina. Provocările cu care ne-am confruntat au fost multiple. Pe de o parte, bineînțeles, găsirea acestor cupluri, convingerea lor să se deschidă, să-și spună poveștile, să-și dezvăluie unele dintre detaliile lor intime. Iar dacă vă uitați la fotografii, veți recunoaște această intimitate datorată artiștilor Patricia Moroșan și Adi Tudose. Și aș spune că aceasta a fost probabil cea mai mare provocare atât pentru fotografi, cât și pentru noi sau pentru cei care au scris poveștile: să asigurăm încrederea, astfel încât oamenii să se deschidă. Pe de altă parte, am avut și multe persoane care nu au vrut să fie fotografiate și care au refuzat să facă parte din expoziție.




  1. V-ați gândit să faceți și un scurt metraj din toate poveștile pe care le-ați adunat? Ar fi interesant..

    Ei bine, asta ar fi fost foarte interesant, într-adevăr. Dar acesta ar fi un alt proiect.

Am lucrat cu doi fotografi care au un anumit stil. Și dacă ar fi să faci un film din subiectul ăsta, ar trebui să reîncepi totul, ca să spunem așa: cu un regizor, cu un alt stil.

  1. Ce proiecte pregătește Goethe Institut pe viitor?
    Suntem foarte activi de câțiva ani și ne preocupă în special legătura dintre cultură și societatea civilă. Avem foarte multe proiecte în acest domeniu. De altfel, nu veți fi surprinși să aflați că avem proiecte și cu țări precum Republica Moldova, dar și cu Ucraina și țările vecine, ceea ce a devenit și mai relevant din cauza războiului actual: proiecte cu jurnaliști, proiecte de dramaturgie, proiecte de impact pentru minorități. În plus, suntem, desigur, foarte activi în domeniul expozițiilor, lucrăm foarte mult, ca să vă dau un exemplu, cu scena galeriilor și muzeelor din București.

///

Goethe-Institut celebrează parteneriatul româno-german printr-o expoziție documentară inedită organizată la 2/3 Galeria, iar în acest sens noi am aflat mai multe de la directorul Institutului Dr. Joachim Umlauf care ne-a povestit ce provocări a avut în timpul implementării proiectului. Am mai stat de vorbă și cu artistul fotograf Adi Tudose care a surprins în cadre absolut minunate, artiști, sportivi sau politicieni. Expoziția NOI 2 | WIR 2-Portrete româno-germane se poate vizita până pe 21 iulie la 2/3 Galeria, iar intrarea este liberă.

Poveștile pot fi citite și vizualizate și pe pagina de Facebook a Institutului: https://www.facebook.com/GoetheInstitutBucuresti