MOVING EAST: Gimnastică în Producție

Nicolae Stoica
Constantin Mirzea
Alexandra Mocan
Susanne Schmitt
Flaviu Cacoveanu
Vlad Brăteanu
Alexandru Mihai Budeș

26 Iunie – 2 Iulie
Opening: 25 Iunie, 19.00h, CURTEA Art Space

În ultimele trei decenii, sute de mii de români au părăsit țara pentru a se muta în din vest din motive economice. Această tendință este în creștere.

Deși de-a lungul istoriei artiștii mereu au călătorit pentru a studia, a găsi inspirație și pentru schimburi culturale, în prezent, fenomenul migrației economice poate fi observat în rândul tinerilor artiști români care aleg mai ales capitalele Europei de Vest. Totodată, cea mai mare parte a generației de dinaintea lor, crescută în timpul comunismului, a rămas în țară.

Paradoxal, în ciuda trendului de emigrare a tinerilor artiști, în orașele din România se poate vorbi de o scenă artistică tânără și vibrantă. De aici și întrebarea: cum se face că abordarea artistică a tinerei generații este, cel puțin la prima vedere, atât de diferită de cea a generației anterioare, a profesorilor săi?

MOVING EAST este o serie de două expoziții care creează un dialog între generația tânără emergentă, crescută după căderea comunismului, și cea care a trăit pe vremea totalitarismului și a restricțiilor, o eră în care până și lumea artei era sub supraveghere constantă.

Fiecare expoziție prezintă artiști emergenți care trăiesc în România sau în afară, artiști aparținând de Asociația Centrul Cultural H.D.U., și câte o tânără artistă din Germania.

Termenul de Gimnastică în Producție își are originea în practica comunistă în care muncitorii din fabrici făceau exerciții de gimnastică la comun în timpul pauzei de prânz pentru a se menține sănătoși și productivi. O idee similară poate fi întâlnită în tendința de self-care ca o metodă de a face față provocărilor cotidiene. Doar că de această dată nu este un ordin de stat, ci un model de lifestyle capitalist internalizat.

Transferând Gimnastică în Producție în domeniul artelor, putem descrie balansul între muncă și lucrul artistic când vine vorba de câștigarea existenței, iar totodată se transmite ideea de exercițiu ca proces de încercare și eroare. Aceste aspecte sunt foarte prezente și unesc viețile artiștilor celor două generații în puncte esențiale comune. Totodată, abordările artistice, estetice și conceptuale, rămân într-o tensiune creată de diferențele dintre generații.

În sens fizic, gimnastica descrie un corp aflat sub tensiune, dar și în relaxare. Deci, cum putem să ușurăm tensiunea dintre cele două generații? Singurul mod de a afla este de a intra într-un dialog.

Curtea din Intrarea Iulia Hașdeu Nr. 3, unde se află și CURTEA Art Space, are o tradiție îndelungată legată de domeniul artelor vizuale. În trecut, spațiul făcea parte din sediul Universității de Artă din București, ca apoi să fie transformat în studiouri pentru artiști, oferite de Uniunea Artiștilor Plastici (U.A.P.). În timp, artiștii s-au separat de conducerea uniunii pentru a forma un centru cultural.

MOVING EAST este un proiect curatoriat de Lisa Marie Schmitt (DE) și Alexandru Mihai Budeș (RO) la invitația Asociației Centrul Cultural H.D.U. sub coordonarea lui Ernest Budeș.

Acest proiect este finanțat de Berlin Senat – Departamentul pentru Cultură și Europa.