Moment aniversar la Iași
Suzana Fântânariu 75
prezentă la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași cu o expoziție de excepție Ambalaj pentru suflet

Sâmbătă 18 iunie 2022, ora 11 va avea loc la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, (str. Zmeu, nr. 3), expoziția aniversară Ambalaj pentru suflet, a artistei Suzana Fântânariu, la împlinirea vârstei de 75 de ani, curatori: dr. Alexandru Constantin Chituță și Alexandru Gorea.


Născută în localitatea Baia Suceava, absolventă a Liceului de Artă Octav Băncilă din Iași și a Institutului de Artă Ion Andreescu din Cluj Napoca, Doctor Honoris Causa a Universității Naționale de Artă „George Enescu‟ din Iași, Suzana Fântânariu este cunoscută ca Doamna graficii contemporane românești. Cu o activitate spectaculoasă, cu zeci de expoziții în țară și străinătate, cu numeroase participări și premii la diferite Bienale internationale: Premiul I la Paris, Premiul II la Maastrsicht, Premiul I la Sharjah, Medalia de argint din Beinjing, Medalia de aur a Bienalei de artă Vicenza s.a., cu o carieră academică extraordinară ca profesor universitar la Facultatea de Artă și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara unde a înfrumat zeci de studenți, Suzana Fântânariu se întoarce la Iași la invitația generoasă a Muzeului Municipal Regina Maria din Iași în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și Facultatea de Arte din Iași unde va prezenta o serie de lucrări realizate în tehnica xilogravurii, desen, xilo-obiect etc.

Curatorul expoziției, dr. Alexandru Constantin Chituță de la Muzeul Național Brukenthal a declarat: „Lucrările Suzanei Fântânariu ne dezvăluie un univers sensibil pentru bucuria ochiilor. Indiferent de tehnica adoptată, artista a reușit de-a lungul sale cariere să devină un reper. Tocmai de aceea expoziția prezentată acum la Iași cu prilejul împlinirii a 75 de ani de viață, are rolul de a evidenția parcursul creator și de a face mai bine înțeles particularitățile demersului artistic dezvoltat de artistă până în momentul de față. Lumea Suzanei Fântânariu aparține senzorialului, nostalgiei, relațiilor intime cu obiectele imediate. Nu doar tehnica hârtiei, drumul ideii pe calea materialului, a imprimării, a scrierilor cât și gândirea spectaculară a artistei transformă ingeniozitatea obiectului într-un indice personalizat. Artistic vorbind, Suzana Fântânariu prezintă la Iași, aventura domniei sale în experiment, pe mai multe direcții, într-un sistem al risipirii, după propria caracterizare. Este o bucurie că iată în colaborare cu av. George Șerban din București, am putut realiza acest moment deosebit nu doar în viața Suzanei Fântânariu cât și în istoria graficii românești.‟

Decanul Facultății de Artă din Iași, conf. univ. dr. Adrian Stoleriu a afirmat: „ Prezentă prin creația sa în marile galerii și muzee ale lumii, apreciată cu cele mai înalte forme ale recunoașterii talentului și demersului artistic, în cele mai reprezentative evenimente expoziționale mondiale, Suzana Fântânariu face parte demult din elita artistică autohtonă, fără a se limita nicidecum la aceasta. Distinsă în anul 2013, cu înalta distincție de Doctor Honoris Causa al Universitătii de Arte „George Enescu” din Iasi, domnia sa a atras atenția lumii artistice și culturale, cunoscând laurii succesului pe întreg mapamondul. Suzana Fântânariu se înscrie în pleiada artiștilor contemporani de mare valoare, formator de opinii, curente și tendințe în artă, arătând, după toate evidențele, că deține deja secretul nemuririi artistice, spre care tind de milenii toți creatorii acestei lumi. Deși învăluită în mister, sinceritatea actului creator al Suzanei Fântânariu nu lasă totuși loc de echivoc. Suntem în fața unui artist complet, valoros, vizionar, ireversibil marcat de înțelepciunea și emoția descoperirii de sine, dar care, dincolo de evidențele formale ale propriei creații, ne păcălește într-un mod cu totul particular, dirijându-ne pe căile accesibilității aparente, ne menajează, de fapt, prin sugerarea șansei unei receptări foarte ușoare, prin simpla lectură vizuală a subiectelor‟.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, până în luna septembrie 2022. Vizitatorii pot participa și la concursul expoziției, putând câștiga o lucrare semnată de Suzana Fântânariu. Mai multe detalii despre concurs pe pagina de facebook a Muzeului Municipal Regina Maria din Iași.