State of Emergence. FOG
Dasha Chekushkova, Diana Khailova, Borys Kashapov, Olena Pronkina, Uliana Shchabel
curatoare: Lesia Kulchinska
vernisaj: Joi, 09 iunie 2022, 18.00 – 22.00 #doijoi
expoziție deschisă 09.06 – 22.07.2022, vineri – sâmbătă, 15.00 – 19.00
Sandwich Offspace
Atelierele Malmaison (Calea Plevnei 137c, corp B), etaj 2
Atunci când ceața cuprinde totul, formele familiare dispar, sunetul e distorsionat. Vederea nu mai este o sursă de încredere. Îți poți aminti lucruri sau persoane, dar nu mai e clar dacă erau aproape sau departe; poți simți prezența mișcării, asculta agitația și ghici sursa sa, poți atinge suprafața și doar bănui conținutul. Ai nevoie de un cu totul nou sistem de navigare pentru a parcurge ceața. Odată ce reperele obișnuite nu mai sunt disponibile, problemele trecute sub tăcere devin vizibile, simțurile amorțite se activează, amintiri stinse și bănuieli ascunse se deschid.
FOG (ceață) este al doilea capitol al proiectului State of Emergence (Stare de Emergență) inițiat de Lesia Kulchynska și Catinca Tabacaru pe 14 aprilie, la 50 de zile după începerea atacului Rusiei asupra Ucrainei. State of Emergence explorează procesele unei noi stări emergente, în mijlocul stării de urgență.
Expoziția aduce împreună 4 artiste și un artist stabiliți în Ucraina atunci când a început războiul. Uliana Shchabel locuiește în Lviv, oraș devenit adăpost pentru majoritatea celor ce au fugit din orașele din Ucraina ce au fost ocupate sau distruse violent de armata rusească. Dasha Chekushkova este originară din Udmurtia, o regiune a Federației Ruse locuită de populații indigene, colonizată de Imperiul Rus în secolul XVI datorită pământurilor sale. Diana Khalilova s-a născut în Dagestan, o regiune din Caucaz cucerită de Imperiul Rus în secolul XIX, având o lungă istorie de conflicte pentru păstrarea independenței. Familia lui Borys Kashapov provine dintr-un sat de tătari preluat de Imperiul Rus între secolele XVI – XVIII. Olena Pronkina s-a născut în Uzbekistan, parte din Imperiul Rus în secolul XIX, în continuare sub o puternică influență rusească.
Este pur întâmplător, dar indus totuși de război, că aceste artiste/i din Ucraina, având puternice legături cu teritorii ruse, fac parte, împreună, din expoziția de față. Cu toții împărtășesc experiența uitării, a limbilor pierdute, a istoriilor dispărute și ștergerii identității, sau a amenințării acestora. În mod surprinzător, în ceața războiului, contururi ignorate încep să devină clare, invitându-ne să reconsiderăm întreaga imagine a ceea ce părea atât de familiar. (Lesia Kulchinska)
Dasha Chekushkova, Olena Pronkina și Uliana Shchabel au fost parte din Rezidența Lubenița organizată de Sandwich în București și Bechet (aprilie – mai), iar Borys Kashapov a fost artist-în-rezidență la distanță, în același proiect.
Rezidența Lubenița este co-finanțată, în acest an, de European Cultural Foundation, prin Culture of Solidarity Fund – Ukraine edition și a fost organizată în colaborare cu galeriile Catinca Tabacaru și Suprainfinit.
————————————————————
EVENIMENTE COLATERALE:
1.
This Land is Mine(d)
performance durațional cu Diana Khalilova
Sâmbătă, 11 iunie, 15.00 – 17.00, Atelier CTG (Calea Giulești 14 – ISAF, etaj 3) – link în curând
2.
Tur Ghidat cu Lesia Kulchynska, curatoare & Finisaj State of Emergence
Sâmbătă, 11 iunie, 17.00, Galeria Catinca Tabacaru
(Calea Giulești 14 – ISAF, etaj 3, lângă CTG studio)
imagine de fundal: Dasha Chekushkova, 2022 (detaliu, editat)
Recent Comments