Free Camp –atelier internațional de arte plastice 2022 – Miercurea Ciuc
Manifestarea anuală de la Miercurea Ciuc denumită de organizatorul ei principal, Centrul Cultural Județean Harghita: Free Camp –atelier internațional de arte plastice a ajuns în 2022, la a XVIII-a ediție. Vitalitatea evenimentului care se produce an de an cu rezultate artistice notabile atrage cu siguranță atenția în spațiul transilvănean, depășind însă cu mult granițele țării; diversele expoziții intinerante organizate în România ca de altfel și în străinătate, cu precădere în ultimii ani confirmă, de fiecare dată, cu supramăsură prin lucrările selectate și prezentate în spații culturale prestigioase -valoarea indubitabilă a unui demers pe care îl înțelegem în complexitatea sa. Țelul manifestării, care a adus laolaltă peste circa 110 artiști din 16 țări – este unul cu mult mai important decât s-ar crede la prima vedere. Desigur, la fiecare ediție în parte, artiștii invitați se bucură de emulația care se produce firesc, în amplul atelier pus la dispoziția creatorilor de forurile implicate, de prieteniile nou create, de descoperirea orașului și a împrejurimilor încântătoare, de lucrul în plein-air. Dincolo de acest câștig, deopotrivă cultural, ca și uman, de care se bucură toți participanții, adevărata valoare a evenimentului -care se vede deja odată cu trecerea timpului- este constituirea unei colecții de artă impresionantă. Această acumulare de opere de artă felurite este miza manifestării Free Camp –atelier internațional de arte plastice.
Lucrările din această colecție surprind cu suficientă acuratețe -datorită invitațiilor lansate artiștilor de pe toate meridianele lumii de Botár László- arta timpului nostru! Fie că sunt lucrări de pictură, grafică, sculptură, fie că reprezintă obiecte sau chiar, instalații documentate fotografic, piesele intrate în colecția taberei de creație de la Miercurea Ciuc descoperă privitorului, prin preocupările artiștilor participanți, diverse fenomene ale artei contemporane.
În ediția din acest an, artiștii care au lucrat împreună, bucurându-se de comunicarea propusă lor de organizatori sunt originari din România, Austria, Serbia și Ungaria. Bajkó Attila (RO), Botár László (RO), Victoria Ileana Dragomirescu (RO), Ioana Crăciun Dobrescu (RO), Fazakas Csaba (AT), Kis Endre (SRB), Ioan Oratie (RO), Bernhard Seidel (AT) și Tompa Lehel (AT) au frecventat aceleași locuri în Miercurea Ciuc și au lucrat împreună în generosul atelier, urmărindu-și unul altuia eforturile creatoare, încercând să-și înțeleagă căutările estetice și tehnice.
Roxana Pasculescu, critic de arta


Artiști participanți:
- BAJKÓ Attila (RO)
- Bernhard SEIDER (AT)
- BOTÁR László (RO)
- FAZAKAS Csaba (AT)
- Ioan ORATIE (RO)
- Ioana CRĂCIUN DOBRESCU (RO)
- KIS Endre (SRB,HU,RO)
- TOMPA Lehel (AT)
- Victoria Ileana DRAGOMIRESCU (RO)
Critici de artă:
dr. Roxana PĂSCULESCU (RO)
SZÉKEDI Ferenc (RO)
Galerie foto – vernisajul expoziției


























Lucrările artiștilor


*


*


*


*


*


*


*


*


*
Recent Comments